Kegyelen támadás

2022.01.25. 00:35

Széttépte egy kutya a szennai skanzen nyáját

Juhokra támadt egy kutya a szennai skanzen területén.

A jelek szerint, vagyis inkább a hatóságok álláspontja szerint nincs meg az a kutya, amelyik birkákat marcangolt szét a szennai skanzen területén, pedig az ügy egyre nagyobb hullámokat vet. 

A múlt héten szökött be a vérengző eb a falumúzeum területére, és az akolba szorított juhokra támadt. Öt anyajuhot és egy kost tépett meg brutális módon. A biztonsági őr megpróbálta elzavarni, de nem járt túl nagy sikerrel. Két állat azonnal kimúlt, de a többit is el kellett altatnia a kiérkező állatorvosnak - írja a sonline.hu.

A kegyetlen kutya nem volt ismeretlen a skanzenben dolgozóknak, miután december elején már rátámadt két vemhes anyajuhra.

 A decemberi támadás után a rendőrség a jegyző hatáskörét állapította meg, ám az eljárást december közepén megszüntették, mert a csatolt dokumentumokból nem derült ki sem az eb tartási helye, sem a gazdája kiléte. 

A skanzen ezután téliesített helyet biztosított a nyájnak, azonban ez nem a remélt védelmet jelentette, hanem a behatolónak kedvezett, mert a kutya sarokba tudta szorítani a birkákat.

A hírportál megkereste a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, tőlük azt az információt kapták, hogy az ügyben nem merült fel bűncselekmény és szabálysértés gyanúja, legfeljebb az ebtartás szabályainak megszegése. Ebben a körben a jegyző az illetékes.

Horváth László főjegyzőt, a simonfai körjegyzőség vezetőjét, azt mondta, hogy megtörtént a feljelentés, de a rendőrségtől még semmilyen visszajelzést nem kaptak. Úgy ítélte meg, hogy ebben az ügyben vagyoni kár történt, tehát a rendőrség bevonása szükséges. A főjegyző hozzátette, hogy a történtek miatt a hatósági állatorvosnak is el kell járnia. A körjegyzőség azonban nem nyomozati hatóság, tehát ők nem nyomozhatnak, vagyis jelenleg nincs rábizonyítva egyik falubeli kutyára sem, hogy melyik lett volna a tettes. A jegyzőség csupán az általános közigazgatási eljárási törvény alapján járhat el, tette hozzá.

Megkérdezték Balogh Enikőt, a szennai skanzen főigazgatóját, aki csupán annyit felelt, hogy amíg az ügyben nincs előrelépés, vagyis hatósági fejlemény, addig nem nyilatkoznak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!