Ország-világ

2021.10.15. 07:30

Életfogytiglani fegyházat kapott a soroksári futónő gyilkosa

Befejeződött pénteken a Soroksár külterületén több mint nyolc éve brutálisan meggyilkolt futónő ügyében indult büntetőper bizonyítási eljárása, első fokon ítéletet hirdettek.

Budapest, 2019. október 7. A soroksári futónõ 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfit vezetik a büntetõperét elõkészítõ ülésre, a Fõvárosi Törvényszéken 2019. október 7-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A mai tárgyalás egy kis késéssel, nagy médiaérdeklődés mellett kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken – számolt be róla az Origo.

R. Szilveszter személyesen nem volt jelen a bíróságon, távmeghallgatással kapcsolták be a tárgyalóterembe. Egy asztalnál ült fekete pulóverben, az arcát fekete maszk takarta, hosszú fekete haját pedig copfba kötötte. A bíró egyből az ítélethirdetéssel kezdte a tárgyalást.

A bíróság bűnösnek mondta ki R. Szilvesztert emberölésben, szexuális erőszakban és kifosztásban, emiatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, ahonnan legkorábban 35 év letöltése után szabadulhat feltételesen.

A vád szerint az esti futóedzését végző 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinára a Soroksár környékén hajléktalanként élő R. Szilveszter támadt rá 2013. szeptember 25-én este. Hátulról ütötte le áldozatát, egy bokros területre hurcolta, letépte az asszony alsóruházatát, majd megerőszakolta. Azért pedig, hogy a nő később se forduljon a rendőrséghez, egy öt milliméter vastagságú kötéllel megfojtotta a hanyatt fekvő nőt. Végül hátrakötözte a futónő kezeit, magához vette mobiltelefonját, fülhallgatóját, és elmenekült.

R. Szilveszter a futónő halála után egy hónappal rendőrkézre került, miután Siófokon sorozatosan nyaralókat tört fel és fosztott ki. A betörésekért rá kiszabott büntetését 2020-ig töltötte, azóta letartóztatásban van – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfi a büntetőperét előkészítő ülésen, a Fővárosi Törvényszéken, 2019. október 7-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

A több mint öt évig tartó nyomozás során a rendőrök 391 tanút hallgattak ki és több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltattak meg. Végül a Nemzeti Nyomozó Irodához került az ügy, a „döglött ügyek” osztályára. Itt a korábban személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt a hatóság előtt ismert – a gyilkosság helyszínéhez valamilyen módon kapcsolható – elkövetőket is sorra vették a nyomozók. Így került képbe 2018 őszén az akkor börtönben ülő, a bűncselekmény elkövetésekor 35 éves R. Szilveszter.

Az áttörést a genetikai vizsgálat hozta meg: a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ a férfi DNS-ét összevetette a helyszínen rögzített genetikai anyagmaradványokkal, ami egyéb bizonyítékokkal együtt egyértelműen megalapozta a férfi elleni gyanút, aki ellen végül vádat emelt az ügyészség.

A vádlott a tárgyalás során egészen idén szeptemberéig nem tett vallomást, akkor írásban tette meg. Eszerint aznap biciklizett a futóösvényen, amikor észrevette a fűben fekvő nőt. Megnézte, meg is fordította Gyurik Krisztinát, és rájött, hogy már halott. Ékszert keresett, ám rájött, hogy nincs az áldozaton. Ezt követően a bicskájával véletlenül megvágta magát, majd a nő telefonjával távozott a helyszínről. Azt állítja: arról, hogy az asszony gyilkosság áldozata lett, a börtönben, egy tévéműsorból értesült.

Borítókép: A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfit vezetik a büntetőperét előkészítő ülésre a Fővárosi Törvényszéken, 2019. október 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!