Bulvár-celeb

2021.08.09. 07:15

Az utolsó hattyú is elpusztulhat Lőrinciben – az ottaniak szerint valaki mérgezi a madarakat

A heol.hu egyik olvasója hívta fel a szerkesztőség figyelmét arra, hogy több hattyút is megmérgeztek a minap Lőrinciben.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az üggyel kapcsolatban először a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél érdeklődött a heol.hu.

Orbán Zoltán szóvivő úgy nyilatkozott: nincs tudomásuk az esetről és bármiféle joghatóság hiányában intézkedni sem tudnának. Ilyen esetben – mint elmondta – a szemtanú tudja hatékonyan elindítani az eljárást. Erről az egyesület weboldalán is tájékozódhatnak.

Ezt követően a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnál is érdeklődtek, hogy az esettel kapcsolatban történt-e bejelentés a rendőrségen, illetve indult-e valamilyen eljárás. Lázár Levente rendőrségi sajtóreferens kedden úgy nyilatkozott: „Hatóságunkhoz válaszadásunkig nem érkezett ilyen jellegű bejelentés.”

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál (BNPI) Molnár Márton, a BNPI, Mátra és Tarna-Lázbérci Tájegység mátrai csoportjának természetvédelmi őre úgy nyilatkozott: a nyár folyamán Lőrinciben valóban elpusztult egy bütykös hattyú család nagy része, jelenleg már csak az egyik öreg madár van életben.

– Ennek a pusztulásnak számos természetes oka lehet – folytatta Molnár Márton. – Főként a meleg nyári időszakban, amikor az oxigénhiányos vízben nagyobb eséllyel kapnak el a madarak valamilyen betegséget (pl. botulizmust). A területen a hattyúkat gyakran etetik, mely a jó szándék ellenére kimondottan káros a vízimadarak számára. Az egyhangú, mesterséges étrend a vízimadarak egészségi állapotát negatívan befolyásolja, ez is közrejátszhatott a hattyúk elpusztulásában.

A szakember azt is elmondta, hogy a mérgezésnek gyanúja a helyi természetkedvelő lakosokban merült fel, ugyanis tavaly itt már bántalmaztak egy hattyút, így lehetséges, hogy egyesek nem örülnek a madarak jelenlétének a tavon. Azonban ez a gyanú egyelőre megalapozatlan.

– Múlt hét szombaton kaptuk a bejelentést, hogy az utolsó fióka is legyengült. Természetvédelmi őrszolgálatunk a helyszínre ment és átvette a madarat. Állatorvossal egyeztettünk az ügyben, az állatorvos sem zárta ki a direkt mérgezést. A madár időközben elpusztult, a tetemét Budapestre szállítottuk, ahol toxikológiai vizsgálatnak vetik majd alá. Amíg ennek a vizsgálatnak nem születik meg az eredménye, addig nem beszélhetünk mérgezésről. Amennyiben bebizonyosodna, hogy valóban mérgezés áldozatai lettek a madarak, úgy természetesen Igazgatóságunk feljelentést tesz az ügyben – írja a heol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!