Újraindítás

2021.02.23. 11:00

Újabb részletek derültek ki a gyorskölcsön tervezetéről

Várhatóan 2021. november 30-ig lehet a kérelmeket benyújtani a program első szakaszában.

A bajba jutott cégek megsegítését szolgáló gyorskölcsönnél nincs kezelési költség, nincs rendelkezésre tartási jutalék, ahogy szerződésmódosítási és előtörlesztési díjat sem lehet felszámolni. A keretösszegnek legfeljebb negyven százaléka juthat a Budapesten és Pest megyében tevékenykedő cégekhez. Hatvan százaléka a vidéki településeken működő vállalkozásokat segíti majd – írja a Magyar Nemzet.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön elérését biztosító hitelprogram tervezetét a kormány. A Pályázat.gov.hu oldalon bárki tehet észrevételt. Leírhatja a véleményét a támogatás céljáról, a pályázók köréről és a jelentkezés feltételeiről. A hitel keretösszege százmilliárd forint. A kölcsön a teljes futamidő alatt nullaszázalékos kamatozású, ráadásul nem tartoznak hozzá banki költségek. Nincs kezelési költség, nincs rendelkezésre tartási jutalék, ahogy szerződésmódosítási és előtörlesztési díjat sem lehet felszámolni. Kizárólag az jár költséggel, ha valamilyen okból harmadik fél (például értékbecslő, közjegyző) is bekapcsolódik a szerződéskötésbe. A kölcsön bármikor elő- vagy végtörleszthető anélkül, hogy a szerződés kondícióinak romlását vagy terheinek, költségeinek növekedését eredményezné. Az igényelhető összeg minimum egy-, maximum tízmillió forint. A törlesztést elég a felvételt követő harmadik év után megkezdeni.

Az igényelt összeg nem haladhatja meg a kedvezményezett 2019. évi teljes (12 hónapos) lezárt üzleti évének árbevételét.

Az egyeztetésen lévő dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy

a keretösszegnek legfeljebb negyven százaléka juthat a Budapesten és Pest megyében tevékenykedő cégekhez. Hatvan százaléka a vidéki településeken működő vállalkozásokat segíti majd.

A fedezetet a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program uniós forrásai adják. Mégpedig kiegészítő források, amelyeket azért biztosít az Európai Unió, hogy elhárítsa a koronavírus-járványból fakadó válság társadalmi és gazdasági következményeit.

A program forgóeszköz hitelt nyújt – készletbeszerzésre, működési költség, bér és járulékai, valamint rezsiköltség finanszírozására – a világjárvány miatt gazdasági nehézségekkel küzdő, a válság káros következményeivel leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő mikro, kis- és középvállalkozásoknak. A cél az, hogy ezek a cégek talpon maradjanak, valamint felkészüljenek a járvány lecsengésével az újraindulásra.

A Magyar Nemzet megírta: a hitelprogram több szakaszból áll majd, a márciusi első körben a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő cégek élhetnek a rendkívül kedvező segítséggel. A gyorskölcsön elérését a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül biztosítja a kormány. A pénz az MFB Pontok hálózatában igényelhető majd.

A pontos kezdő dátum még nem ismert, annyi azonban igen, hogy várhatóan 2021. november 30-ig lehet a kérelmeket benyújtani. Legalábbis ez derül ki a társadalmi egyeztetésen lévő dokumentumból.

Néhány fontos tudnivaló

  • A végső kedvezményezett telephelyének vagy székhelyének Magyarországon kell lennie.
  • A megvalósulási helynek a hitelkérelem benyújtásakor már bejegyzettnek kell lennie a cégkivonatban.
  • Telephelynek az minősül, ahol a beszerzett készleteket tárolják, valamint működési költségek finanszírozása esetén az adott gazdasági tevékenység megvalósul.
  • Kizárólag azok a számlák vagy egyéb számviteli bizonylatok számolhatók el, melyeket a hitelkérelem benyújtását követően állítottak ki.
  • Azok a munkabérköltségek számolhatók el, melyek a hitelkérelem benyújtását követő időszakra szólnak.
  • Elvárt fedezet lehet a készfizető kezesség, ingatlan jelzálog, fizetési számla követelésen alapított óvadék, hitelintézet által vállalt garancia.
  • Nem adható kölcsön a többi között olyan vállalkozásnak, amely nem rendelkezik 2019-es lezárt üzleti évvel, valamint csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában