Munkabeszüntetés

2017.09.25. 07:29

Októberben folytatódhat a Tesco-dolgozók sztrájkja

Kitűzték az újabb lehetséges sztrájkidőpontokat a Tescónál októberre és novemberre. A következő országos sztrájk becslések szerint korábbinál kétmilliárd forintnál nagyobb veszteséget is okozhat majd a cégnek – írta a Magyar Idők. 

A lap úgy tudja, mivel ismét bizonytalanná vált, hogy egyrészt teljesül-e a jelenlegi 18,9 százalék helyetti 25 százalékos éves béremelés visszamenőleg szeptembertől, továbbá hogy a boltok méretével arányosan létszámbővítést hajtanak-e végre a láncnál, újabb szervezett munkabeszüntetésekre készülnek a tescósok.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke azt mondta, a dolgozók leterheltsége szélsőséges méreteket öltött, és az év végi ünnepek biztos, hogy még nagyobb forgalmat hoznak, ami sürgetővé teszi a létszámhiány megoldását. Hozzátette, hogy a dolgozók egy része azért elégedetlen, mert ők kimaradtak a kötelező januári bérfejlesztésből, mivel a fizetésük korábban valamivel magasabb volt a minimálbérnél, és esetükben a cég egyáltalán nem nyúlt a zsebébe.

A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig mintegy 1000 tagja van. A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket. A cég közel 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A lap úgy tudja, a következő akciókat más forgatókönyv szerint tervezik megvalósítani az áruházak több mint felét megbénító szeptember eleji sztrájk tapasztalataiból okulva: még szervezettebb és meglepetésszerű lépések jöhetnek, amelyek biztosan megzavarják a rutinszerű működést.

Időközben, a hétfői nap folyamán a Tesco eljuttatta el a társaságnál működő két munkavállalói érdekképviselethez, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetéhez (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetéhez (KASZ) az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést – közölte a Tesco Global Áruházak Zrt. hétfőn az MTI-vel. Az információt megerősítették az érintettek.

A multicég az MTI érdeklődésére kiemelte, hogy a dokumentumban üzleti titoknak minősülő információkat osztott meg tárgyalópartnereivel, ezért a társaság a jelentés pontos tartalmáról részleteket egyelőre nem árul el.

A KASZ az MTI-nek hétfőn eljutatott közleményében arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljuttatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó szakszervezeti követeléseket, és szeptember 1-jétől visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. Eddig ez a bér 176 000 forint volt.

Ezen kívül a társaság elküldött még egy, a munkavállalói létszámra vonatkozó komplex anyagot is, ezt a szakszervezeteknek még át kell vizsgálnia, hiszen ez képezi a további tárgyalások kiindulópontját. A tárgyalások az eredeti megállapodás szerint, október 2-án, hétfőn folytatódnak – olvasható a KASZ közleményében.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az MTI érdeklődésére megjegyezte, hogy „a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.

Bubenkó Csaba korábban a bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

(Borítókép: MTI / Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában