Reálgazdasági folyamatok

2018.04.23. 14:43

NGM: semmi nem veszélyezteti az éves növekedési és hiánycélt

A jó adózók áfa-visszatérítési határidejének 45 napról 30 napra csökkentése 220 milliárd forinttal növelte a visszautalások összegét.

Nincs veszélyben az éves növekedési és hiánycél, az első három hónap adatai alapján a magyar gazdaság idén is 4 százalék felett bővülhet, a költségvetés hiánya pedig 3 százalék alatt maradhat – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán az első negyedév államháztartási hiányadataira reagálva.

Az NGM az előzetes számokat megerősítve hétfőn közölte, hogy az államháztartás központi alrendszere 871,9 milliárd forint hiánnyal zárta az első negyedévet.

Banai Péter Benő megjegyezte, hogy az első három hónap viszonylag jelentős – az egész évre tervezett pénzforgalmi deficit 64 százalékát elérő – hiánya nagyrészt egyedi tényezőkre vezethető vissza. Kiemelte többek között, hogy a jó adózók áfa-visszatérítési határidejének 45 napról 30 napra csökkentése 220 milliárd forinttal növelte a visszautalások összegét. A legnagyobb tétel azonban az uniós támogatások megelőlegezése, amely a vizsgált időszakban 400 milliárd forint éves emelkedéssel elérte a 650 milliárd forintot. Hangsúlyozta, hogy az előre kifizetett támogatások 75-85 százalékát térítheti meg az Európai Bizottság, a kormány pedig – mint mondta – a következő hónapokban is megelőlegezi az uniós forrásokat a vállalkozások és az önkormányzatok számára.

Banai Péter Benő az átmeneti hiánynövelő tételeknél sokkal fontosabbnak nevezte a kedvező reálgazdasági folyamatokat és hozzátette, hogy ezek folytatódásával tovább emelkedhetnek a keresetek és csökkenhet az államadósság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában