Mezőgazdaság

2017.12.13. 06:19

Ismét felméri az öntözési vízigényt a NAK

Öntözési vízigény-felmérést indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az öntözésfejlesztési stratégia kidolgozása részeként, a köztestület 2014 után ismét felméri az öntözésfejlesztésre alkalmas területeken a vízigényeket – közölte a NAK az MTI-vel.

Ófehértó, 2015. július 6. Egy öntözõpisztolyt állít be egy mezõgazdasági munkás a Fejértó Szövetkezet kukoricaföldjén, Ófehértón 2015. július 6-án. A szövetkezet a kánikula miatt tizenkét öntözõdobbal, tizenegy kútból és egy tóból a nap huszonnégy órájában öntöz összesen háromszáz hektár mezõgazdasági területet. Az országos tiszti fõorvos július 4-tõl július 8-án éjfélig hõségriadót rendelt el, mert ebben az idõszakban eléri vagy meghaladja a napi középhõmérséklet a 27 Celsius-fokot. MTI Fotó: Balázs Attila

A kamara a december 1. és 2018. január 31. közötti időszakban több mint 1,2 millió hektárnyi területen mintegy 43 ezer, az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodó kamarai tagot bevonva, a falugazdászok közreműködésével méri fel az igényeket.

A tervek szerint a jelenlegi 80 ezer hektáros öntözött területet legalább 300 ezer hektárra növelik. A NAK ezért azt kéri, hogy tagjai minél nagyobb számban vegyenek részt a felmérésben, mivel az igények részletes megismerése garantálja az öntözésfejlesztési stratégia hatékony kialakítását. A 2017 októberében megjelent öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat értelmében a kormány feladatának tekinti az öntözéses gazdálkodás elterjesztését, ésszerű fejlesztését és a vízkészletek védelmét és hasznosítását.

Az öntözésfejlesztési stratégiát jövő év április 30-ig kell előterjeszteni jóváhagyásra a kormánynak – tartalmazza a tájékoztatás.

Borítóképünkön öntözőpisztolyt állít be egy mezőgazdasági munkás az ófehértói Fejértó Szövetkezet kukoricaföldjén 2015. július 6-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában