Lakástakarékpénztár

2018.10.16. 09:28

Bánki Erik: új rendszer kell, hogy minél több család jusson saját otthonhoz

A „lakástakarék” szó lett a harmadik legkeresettebb szó Magyarországon: ekkorát robbant a hír, hogy az állam kiszáll a konstrukció mögül.

Budapest, 2018. július 3. Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. július 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Amint arról portálunk is beszámolt, megszűnhet a lakástakarékpénztárak állami támogatása. Az erről szóló indítványt Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn azzal az indoklással, hogy a lakástakarékpénztárak konstrukciója nem volt kellő hatékonyságú, és az elmúlt időszakban nem szolgálta olyan aktívan és eredményesen az otthonteremtést, mint elvárták volna. Emellett a szolgáltatók realizáltak extra profitot rajta ahelyett, hogy a magyar családok otthonteremtését segítette volna a konstrukció.

Ha elfogadják a törvényjavaslatot, és hatályba is lép, akkor csak napokban mérhető a konstrukció sorsa.

Bánki Erik az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kifejtette: a konstrukció kiemelt állami támogatást kapott. A jelenlegi kamatkörnyezetben, amikor a betéti kamatok nem minden esetben érik el az 1 százalékot, ebben a konstrukcióban az állam 30 százaléknyi támogatást adott. Ehhez képest a szolgáltatók jutottak extra profithoz: a képviselő szerint az állami támogatás kényelme mögé bújva az összes egyéb bevételt eltették. Tíz év alatt ez 60 milliárd forintot eredményezett – jelezte.

Bánki Erik azt mondta: ehelyett a szolgáltatóknak arra kellett volna törekedniük, hogy az állampolgári befizetéseket minél eredményesebben tudják forgatni annak érdekében, hogy ne csak az állami támogatást tudják visszafizetni az embereknek. „Egy normál profitot kellene realizálniuk rajta, és ezt is odaadni az embereknek” – mondta.

A televízió riportere megkérdezte, előfordultak-e etikai problémáik is – ezt azzal kapcsolatban vetette fel, hogy voltak olyan családok, ahol mindenkinek a nevére vettek fel lakástakarékot az állami támogatások miatt. Bánki Erik erre válaszolva elmondta:

alapvetően nem azzal van a probléma, hogy sok szerződő fél volt, hiszen az állam célja az volt, hogy minél több embernek nyújtson támogatást lakásvásárlásban.

Sajnos nem ez történt, hiszen a szerződést megkötők alig negyede az, aki valóban lakásvásárlásra használja fel a támogatást. A másik háromnegyede nem ezt a célt szolgálta.

Hozzátette: az ilyen típusú öngondoskodási támogatások 75 százalékát lakástakarékpénztárak vették igénybe, ehhez képest a lakosság összes ilyen célú megtakarítása csak egyharmad részt képvisel.

„Tehát valami nem működött hatékonyan, ezért azt gondoljuk, hogy egy új rendszerre van szükség” – magyarázta a képviselő.

A teljes beszélgetés:

Borítókép: Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 3-án.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában