3000 milliárdos beruházás

2023.03.27. 09:42

Debreceni akkumulátorgyár: a kínai CATL évtizedes léptékben gondolkozik és magyarokat foglalkoztatna

Csaknem tízezer munkahelyet hoz Magyarországra a fejlesztés.

Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Csaknem tízezer munkahelyet hozna létre a CATL háromezermilliárd forintos debreceni beruházása, amely a Déli Ipari Parkban valósulhat meg a következő években. A gyár építésével és jövőbeni működésével kapcsolatban rengeteg tévedés és álhír kering, ezek eloszlatására a beruházó, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) egy zárt körű sajtóbeszélgetést rendezett, ahová a Világgazdaság is meghívást kapott – írja cikkében a lap.

A Magyarországra tervezett gyárépítés egy 7,34 milliárd eurós, azaz átszámítva háromezermilliárd forintos beruházás, amelynek teljesítménye 100 gigawattóra lesz, amikor teljesen elkészül.

A létesítményt három fázisban húzzák fel nagyjából 221 hektáros területen, ebből 109 hektárral rendelkeznek, a fennmaradó rész felvásárlása a közeljövőben várható.

A CATL eltökélt célja, hogy a helyi munkaerőpiaci lehetőségeket bővítse a beruházáson keresztül. Elsődlegesnek tekintik a magyar munkavállalók felvételét, akiket pozíciók egészen széles spektrumán alkalmaznak majd.

A gyárban 9000 magyar lelhet munkahelyre az évtized végére.

A vállalat nemcsak a már a szektorban dolgozó szakembereket keresi majd, az egyetemekkel és szakképző centrumokkal is együtt fognak működni a potenciális munkavállalók legjobb képzése érdekében.

A debreceni akkumulátorgyárnak hatalmas energiaigénye lesz, ahogy a víz iránti szükségletei is jelentősek lesznek – ennek önmagában nincsenek káros mellékhatásai.

A CATL egy zöldmezős naperőműpark létesítésében is részt venne, zöldítve ezzel az egész a környék energiaellátását.

A jelentős vízigény több mint 70 százalékát úgynevezett szürkevízből fogják fedezni.

Ez azt jelenti, hogy ivóvíz helyett tisztított szennyvizet fognak felhasználni a rendszerek hűtéséhez, ahol ez megoldható, nagymértékben csökkentve ezzel az ökológiai lábnyomukat.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában