Sikeres kötvénykibocsátás

2023.01.05. 09:44

Varga Mihály: háromszoros kereslet a magyar állampapírok iránt

Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben – közölte közösségi oldalán a pénzügyminiszter.

Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Varga Mihály közölte, a befektetők érdeklődése háromszorosan haladta meg a kínált mennyiséget, több mint 12 milliárd dollárnyi ajánlatot tettek.

A pénzügyminiszter szerint a jelentős érdeklődés azt mutatja, hogy továbbra is erős a befektetői bizalom a magyar gazdaság iránt.

„Ehhez alapot ad, hogy tavaly a vártnál jobban csökkent az államadósság, a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya 76,8 százalékról 73,5 százalékra javult. A befektetők értékelik, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 5,9 százalék helyett a választási év és a háborús válság ellenére is 4,9 százalékban teljesült”

 – írta a miniszter.

A tárcavezető megjegyezte: „2010 óta a külföldiek kezében lévő államadósság arányát kétharmadról egyharmadra csökkentettük, a devizaadósság arányát ötven százalékról harminc százalék alá javítottuk. A devizaadósság aránya a mostani kibocsátással is harminc százalék alatt marad.”

A kormány a bevont források egy részét rövid lejáratú dollárkötvények előtörlesztésére fordítja. 

„Folytatjuk az egyensúlyi mutatók javítását, tovább csökkenő államadóssággal és alacsonyabb hiánnyal számolunk idén is”

 – tette hozzá a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában