NAV

2023.01.12. 13:16

Kezdődik az idei elektronikus szja-bevallási szezon

A webes kitöltő program legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról érhető el. Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató szintén kinyomtatható az oldalról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán.

Illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Elérhetők a friss szja-bevallási információk a NAV honlapján, és akik az adóhatóság által elkészített tervezet felhasználása helyett maguk szeretnék elkészíteni bevallásukat, már hozzáférhetnek a 22SZJA bevallás webes kitöltő programjához – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel csütörtökön.

A webes kitöltő program legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról (https://eszja.nav.gov.hu) érhető el.

 Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők – emelték ki.

A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun keresztül nyújtja be a bevallását. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató kinyomtatható a NAV eSZJA-oldaláról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán a bevallásukat – írták.

Arra is kitértek, hogy a bevallás kitöltése jóval egyszerűbb, ha a NAV szja-bevallási tervezetét veszi alapul az adózó, amely nem csak magánszemélyeknek készül.

 Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készül tervezet, de náluk ahhoz, hogy a tervezetből bevallás legyen, azt beküldés előtt mindenképpen ki kell egészíteniük a tavaly szerzett jövedelmek adataival. 

Az szja-bevallási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára 2023. május 22.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, március 15-étől megnézheti saját adóbevallási tervezetét az eSZJA-oldalon.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását: SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon - SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn -, az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon vagy levélben.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet rendelkezni elektronikusan és papíron is. A rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje 2023. május 22

– hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában