Könnyítés

2023.01.20. 21:12

Hét hónapig rögzített árakon juthat földgázhoz több intézmény

A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált, nem fix hirdetményi áron vásárló, többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-t.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint az Energiaügyi Minisztérium folyamatosan azon dolgozik, hogy a szankciós energiaválság hatásai minél kevésbé terheljék a hazai fogyasztókat. A kormány a rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb gáz- és második legolcsóbb áramárait biztosítja a magyar családok számára. Intézkedéseivel a nem lakossági felhasználók költségeit is igyekszik megfizethető szinten tartani a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalanságának biztosítása érdekében - hangsúlyozta a tárca.

 

A friss kormányrendeletben megnyitott lehetőséggel költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok és egyházak élhetnek. A fixált árakra átállni kívánóknak nyilatkozniuk kell a földgázkereskedőjük felé arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe veszik a módosított elszámolást.

 

A nyilatkozatot az intézmény földgázkereskedője által e célra biztosított elektronikus felületen lehet benyújtani 5 munkanapon keresztül, egészen 2023. január 27-én éjfélig. A határidő jogvesztő, és csak a kereskedő elektronikus felületén keresztül hiánytalanul beküldött nyilatkozat érvényes. A rendeletben rögzített módszertan alapján számított árról a földgázszolgáltató két héten belül e-mailben tájékoztatja ügyfeleit - írta a minisztérium.

Az állami MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. esetében mintegy 900 üzleti partner tehet eleget a jogszabályi kritériumoknak.

A közlemény szerint elsősorban az Európában betárolt jelentős készleteknek köszönhetően a nemzetközi gázárak a korábbiaknál kedvezőbben alakulnak, de a további kilátásokat változatlanul rengeteg bizonytalanság övezi. Az Energiaügyi Minisztérium kiemelt célja az ellátásbiztonság feltételeinek megteremtése mellett a magyar felhasználók - családok, vállalkozások és intézmények - rezsiterheinek féken tartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában