Tudatosabbak vagyunk

2022.11.04. 10:20

Fellendülhet a saját márkás termékek forgalma

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal szerint az alacsony ár nem mindig jelent rosszabb minőséget, a saját márkás termékek gyártóira ugyanazon előírások vonatkoznak, mint az élelmiszerlánc más szereplőire.

Vásárlók az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Egyre tudatosabban választanak a magyar fogyasztók, a háborús infláció miatt azok is megnézik a termékek árát, akik korábban csak a jól ismert, bevált árukat tették a kosaraikba. Az ár mellett ugyanakkor a minőség iránti igény sem tűnt el. A szakemberek szerint ezért a vásárlók jelentős része a saját márkás termékek felé fordulhat a jövőben. A hazánkban jelen lévő áruházláncok mindegyikének van valamilyen saját termékcsaládja, amelynek tagjait az ismert márkatermékeknél sokszor jelentősen alacsonyabb áron kínálják az üzletláncok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint a mostani időszakban a hazai élelmiszer-előállítók és -forgalmazók elsődleges célja az, hogy a még inkább árérzékeny fogyasztókat a lehető legmegfelelőbb módon kiszolgálják.

„Tény, hogy a gyártók a költséghatékonyságot is alapul veszik a termékfejlesztésnél, ezért egy olyan időszakban, amikor az alapanyagok ára és az energiaárak is drasztikusan emelkednek, minden bizonnyal előtérbe kerül majd a kedvezőbb árú termékek előállítása” – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a Nébih.

A hatóság szerint napjainkban nagy hangsúlyt kap a kereskedelmi sajátmárkás termékek előállítása és forgalmazása, hiszen egyre több fogyasztó keresi ezeket a termékeket a hasonló minőségi tulajdonságú, de magasabb árkategóriájú márkatermékekkel szemben. A hatóság ugyanakkor jelezte, hogy az elérhetőbb áron kínált termékek nem feltétlenül silányabb minőségűek. „A sajátmárkás terméket előállító élelmiszer előállítójára sem vonatkoznak más jogszabályok, ahogyan az élelmiszert ellenőrző hatóság felügyeleti szempontjai, ellenőrzési mechanizmusa, eljárási metódusa is változatlan” – emelte ki a lapnak küldött válaszában a hivatal.

A Nébih szerint a rossz minőségű élelmiszerek a gazdasági nehézségektől függetlenül bármely időszakban bekerülhetnek a kínálatba, azonban az ilyen esetek feltárásában nemcsak a rendszeres monitoring vizsgálatok segítenek, hanem a tudatos és figyelmes vásárlók által tett közérdekű bejelentések is.

A hatóság ügyfélszolgálatára és zöldszámára érkező fogyasztói panaszok kivizsgálása során az elmúlt időszakban számos kifogásolt minőségű élelmiszerre sikerült rátalálni. Ezekben az esetekben a jogsértés miatt jelentős szankciót kaptak a gyártók. A minőségi kifogások mellett a hamisítás ellen is fokozott erővel küzd a hatóság. A gazdasági előny vagy haszonszerzésre irányuló termékhamisítást kiemelten ellenőrzik a szakemberek, s már az idén is több alkalommal tártak fel ilyen esetet a vizsgálatok.

A hazai élelmiszerpiacon – a gyártók és a forgalmazók körében – idén is számos ellenőrzést végzett a hivatal, az eddigi eredmények és tapasztalatok csak kismértékben térnek el az előző évek során tapasztaltaktól.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában