Új rendelet

2022.09.11. 13:40

Újabb kedvezmények lépnek életbe a rezsicsökkentéshez

Rendezik az egy mérőórás, többlakásos ingatlanok helyzetét, és a csokkal tetőteret beépítő családok is segítséget kapnak – adta hírül a Magyar Nemzet.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Balaton József

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet többszörös kedvezményes árú gázmennyiséget ad azokra a többlakásos, de egy mérőórás ingatlanokra , amelyek nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak, valamint bevezeti a családi fogyasztói közösségek fogalmát – írja a Magyar Nemzet.

A Bank360.hu elemzésére hivatkozva azt írják, hogy 

ezt akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb négy „lakás rendeltetési egység” van – erről a a település jegyzője kérelemre nyolc napon belül hatósági bizonyítvány köteles kiállítani.

Az igazolás kiállításakor a ténylegesen kialakult állapotot kell figyelembe vennie, és az épület jogszerű használatát kell vélelmeznie a jegyzőnek. Ha az ingatlanon több (maximum négy) lakás van, akkor ki kell adni az igazolást.

Ez az igazolás azonban csak a kedvezményes rezsicsökkentett gázár igénybevételéhez használható fel a rendelet szerint, más eljárásban, például a lakásminősítés igazolására nem.   

A hatósági bizonyítvány birtokában egy (azaz közös) mérőóra esetén is annyiszor jár a kedvezményes árú gázmennyiség, ahány lakás az okiratban szerepel. Ilyen hatósági bizonyítvány nélkül csak mérőóránként (mérési) helyenként jár a kedvezményes mennyiség (kivéve a közös gázfűtésű társasházaknál, lakásszövetkezeteknél, amelyekre külön szabályok vonatkoznak)

 – tájékoztat a lap.

A rendelet fontos eleme az is, hogy plusz kedvezményes gázmennyiséget ad azoknak is, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) tetőtér-beépítésre veszik igénybe. Ezt a lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat bemutatásával kaphatják meg a jogosultak – írja a Magyar Nemzet. 

Az új rendelettel kapcsolatos fontos tudnivalókat tartalmazó cikket itt lehet elolvasni. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában