Megújuló energia

2022.09.19. 14:37

A zöld energiaforrások függetlené tehetik Magyarországot

Magyarországon megtalálható minden olyan energiaforrás, például a szél és a geotermia, amelyek az energetikai átalakítás során lehetővé teszik, hogy függetlenné és zölddé váljunk – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn Brüsszelben.

A miniszter Brüsszelben bilaterális egyeztetéseket folytatott a foglalkoztatásért és a környezetvédelmi ügyekért felelős uniós biztossal, és bemutatta a kormány terveit az energetika és a közlekedés területén. 

Frans Timmermansszal, az európai zöld megállapodásért felelős biztossal tárgyalt arról, hogy Magyarország 16 milliárd eurós beruházást kíván végrehajtani, amelynek központjában a villamosenergia-rendszer átalakítására áll.

 A terv jelentős részét a helyreállítási alap hitelkonstrukciójából finanszírozná a kormány. 

TIMMERMANS, Frans
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke 
Fotós: Julien Warnand / Forrás: MTI/EPA

A projekt a zöldítésről és a digitalizációról szól, Magyarországon a nap és szélenergia elérhető. Hazánk erőteljes szélbiztonsággal rendelkező ország, léteznek szélerőműparkok olyan területeken ahol a szélsebesség nagyobb, mint 7,5 méter másodpercenként, bár már vannak olyan technológiák, amelyek kisebb szélsebesség mellett is képesek energiát előállítani. 

A beruházási tervben szerepel a geotermia is, csak úgy, mint a biomassza.  

 

Ahol van fa és erdő akkor az felhasználható, és ez nem az erdőirtásáról szól, ami egy fals értelmezése annak a jogszabályi csomagnak, amelyet a kormány ennek érdekében meghozott

 – jelentette ki.

Palkovics László kifejtette továbbá, hogy Magyarországon, a biogáz területén egyelőre kiaknázatlanok a lehetőségek. "Míg Magyarországon 1,5 milliárd köbméter biogázt elő lehet állítani, most 80 millió köbmétert állítunk elő" tette hozzá.

A környező országokkal együtt az energiafelhasználás kőolaj és földgáz alapú, és a gazdaságot nem lehet gyorsan átalakítani, ezért is képviselt a kormány határozottabb álláspontot e téren az EU-ban.

 "Ebből az következik, hogy erre az évre Magyarország gázellátása biztosított" – jelentette ki. Országunk célja az orosz energiaimporttól függés csökkentése, és a függetlenség elérése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában