Farmer expo

2022.08.17. 19:46

Nagy István: széthúzás helyett erőt és egységet kell teremteni

A rendkívüli időjárási körülmények rendhagyó intézkedéseket igényelnek, és nem feledkeznek meg a legkisebb gazdálkodókról sem – mondta az agrárminiszter Debrecenben.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 31. Farmer expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítás megnyitóján a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán 2022. augusztus 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Az idei év minden korábbit felülmúlóan teszi próbára a magyar gazdák erejét és állhatatosságát, de egységre van szükség a magyar agráriumban, a gazdák nehéz helyzetben vannak, de ebből a nehézségből kell reményt kovácsolni, a széthúzás helyett erőt és egységet teremteni – mondta Nagy István agrárminiszter a 31. Farmer-Expón Debrecenben az Agrárminisztérium közleménye szerint.

A rendkívüli időjárási körülmények rendhagyó intézkedéseket igényelnek, és nem feledkeznek meg a legkisebb gazdálkodókról sem – hangsúlyozta Nagy István, aki fontos feladatának tartja, hogy a gazdatársadalom megbecsültségét visszaállítsa a magyar társadalomban.

A tárcavezető méltatlannak nevezte, hogy az ellenzék a mostani rendkívül nehéz helyzetből politikai előnyt akar kovácsolni, és álhírekkel vezeti félre a polgárokat. Sőt, a gazdatársadalom egységét is ki akarják kezdeni. Kifejtette, a gazdák és a kormány közötti szövetség szilárd, a kormány mindig a magyar gazdák mellett állt és áll – mondta a közlemény szerint.

Érdeklődők simogatnak egy lovat a hortobágyi szürkemarhákat a 31. Farmer expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari és a 17. Hortico zöldség-gyümölcs és kertészeti szakkiállításon a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán 2022. augusztus 17-én.
Fotós: Balázs Attila / Forrás: MTI

A miniszter bejelentette, hogy a mezőgazdasági kistermelők számára, tevékenységük támogatása és bővítése érdekében újranyitják azt a pályázatot, amelynek keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, öt évre nyújtott,  egyösszegű átalány támogatást biztosítanak. Fontos könnyítés, hogy a pályázathoz önerő nem szükséges. A miniszter beszélt arról is, hogy ma már nem gazdálkodhatnak úgy, ahogy az elődeik gazdálkodtak, változni és változtatni kell, nyitottnak kell lenni a változásra. Hozzátette, a gazdák és a kormány között létrejött szilárd szövetség hatékonyan támogatja ezt a fejlődést. Köszönettel szólt a gazdákról, akik biztosítják, hogy a mindennapi kenyér a magyar családok asztalára kerüljön – írták.

A csapadékhiánnyal és a szárazsággal kapcsolatban a miniszter felhívta a figyelmet az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs eddigi intézkedéseire is.

Kifejtette, a hiteltörlesztési moratórium lehetőséget biztosítanak 2023 év végéig az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára. Emellett a mezőgazdasági aszálybiztosításoknál a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kártérítési folyamatot. Továbbá az aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozására 3 milliárd forint értékű támogatást különített el a kormány. Az aszály okozta károk mérséklésére szolgál az öntözést kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására szánt 1,4 milliárd forintos többlettámogatás. Végül, de nem utolsó sorban pedig az öntözni kívánó termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, a hatóság azokat automatikusan engedélyezi – sorolta a tárcavezető.

Érdeklődők a 31. Farmer expo nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari és a 17. Hortico zöldség-gyümölcs és kertészeti szakkiállításon a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán 2022. augusztus 17-én.
Fotós: Balázs Attila / Forrás: MTI

Nagy István kitért arra is, hogy a termőföld használatához kapcsolódó megszokásaink egy részét is felül kell vizsgálnia a gazdálkodóknak a vízmegtartás érdekében. A vízvisszatartást elősegítő földhasználatra van szükség, a megfelelő művelési mód megválasztása kulcskérdéssé vált. Át kell azt is gondolni, hogy ilyen időjárási körülmények között milyen szárazság tűrő növénykultúrák termeszthetők. A gazdák ebben a helyzetben bátran támaszkodhatnak a hazai genetikai állományra – húzta alá a miniszter az AM közleménye szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában