Vizsgálják

2022.05.05. 06:00

Tévesen reklámozták a Venoruton Forte 500 milligrammos tablettát?

A vizsgált reklámok a tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére kizárólag a fenntartó kezelés esetén javasolt adagját, azaz napi 1 tabletta szedését hangsúlyozták, miközben az alkalmazás kezdetén az előírás napi 2 tablettát javasol. Ez sértheti a a gyógyszerrel kapcsolatos, fogyasztókkal szembeni kereskedelmi gyakorlat hazai szabályait.

 A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a Venoruton Forte 500 milligramm (mg) tablettát forgalmazó STADA Hungary Kft.-vel szemben, mivel a cég valószínűleg a gyógyszerekre vonatkozó ágazati szabályozással ellentétesen hirdette a terméket, többek között országos kereskedelmi televíziókban – közölte a nemzeti versenyhatóság. 

Kiemelték, a vizsgált reklámok a tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére kizárólag a fenntartó kezelés esetén javasolt adagját, azaz napi 1 tabletta szedését hangsúlyozták, miközben az alkalmazás kezdetén az előírás napi 2 tablettát javasol.
A GVH szerint a hirdetések így vélhetően nem a gyógyszerészeti szakhatóság által jóváhagyott alkalmazási előírás alapján mutatták be a terméket, ami sértheti a gyógyszerrel kapcsolatos, fogyasztókkal szembeni kereskedelmi gyakorlat hazai szabályait.
A közleményben rámutatnak arra, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

 Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. 

Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – tájékoztatott a GVH.

 

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában