Fejlődés

2022.05.31. 16:00

Megtartotta első ülését a versenyképességi munkacsoport

Többek között a Széchenyi Kártya programról és az extraprofitadókról is tárgyaltak a résztvevők.

A Karmelita kolostor épületében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével megtartotta első ülését a versenyképességi munkacsoport kedden – tájékoztatta a miniszter az MTI-t közleményben.

A munkacsoport a kormány szakmai konzultatív fóruma, amelynek alapvető feladata, hogy a gazdasági növekedés és versenyképesség területén döntéselőkészítő szakmai hátterekkel lássa el a kormányzatot – írták.

A közlemény szerint a kormányzati képviselők mellett a rendezvényen megjelent a gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, az Államadósságkezelő Központ, a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Fejlesztési Bank, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt., valamint a Századvég, az Exim Bank és a KSH képviselője.

A versenyképességi munkacsoport a növekedési munkacsoport és a versenyképességi tanács munkáját folytatja annak érdekében, hogy hazánk versenyképessége a megkezdett fejlődést követően – amelyben utóbbi szervezeteknek elévülhetetlen érdemei vannak – dinamikusan tovább javuljon – hangsúlyozták.

A versenyképességi munkacsoport munkájának alapja a szakmai szervezetekkel való szoros együttműködés, melynek kifejezett célja, hogy új és innovatív ötleteket csatornázzon be a vállalkozók és piaci szereplők oldaláról annak érdekében, hogy Magyarország minél hamarabb elérje az unió átlagos fejlettségi szintjét. Ehhez 21. századi, önálló és önellátó gazdaságra van szükség, amely versenyképes vállalkozásokon és versenyképes gazdasági környezeten alapszik. A konvergencia folytatásához a célzott gazdaságfejlesztési eszközök mellett a digitalizáció széleskörű gyorsítására, az adminisztrációs terhek további csökkentésére van szükség – írták.

A munkacsoport első ülésén megtárgyalta a Széchenyi Kártya program folytatásának lehetőségeit, az extraprofitadók kivetésének részleteit és gazdasági hatásait, valamint egyéb fontos és aktuális gazdaságpolitikai kérdéseket – tették hozzá.

A meghívottak egyetértettek abban, hogy a szomszédunkban zajló háború és az elszálló energiaárak jelentős kockázatokat jelentenek a magyar gazdaság számára, éppen ezért le kell bontani a fejlődés gátjait, fel kell szabadítani minden olyan tartalék-teljesítményt, amelyek tovább erősítik a gazdasági fejlődést és hazánk versenyképességét, egyben hozzájárulnak a teljes foglalkoztatottság megőrzéséhez és védelmet jelentenek a magyar családok számára – áll a közleményben.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában