Agrárium

2022.05.24. 15:21

Jelentősen drágul a magyar dinnye

A tavalyi árához képest 30-40 százalékkal drágulhat idén a magyar dinnye, kilónkénti ára várhatóan a főszezonban sem csökken 170-180 forint alá - közölte az Agroinform.

A mezőgazdasági portál összefoglalója elsősorban a magasabb termelési költségekkel, illetve a termőterület csökkenésével magyarázza a drágulást. Tavaly belföldön 3500 hektáron termesztettek görögdinnyét, idén viszont a munkaerőhiány és az értékesítési bizonytalanságok miatt alig 3000 hektáron. 

A termelés, a szállítás, iletve a munkaerő költségeinek emelkedése szintén áremelkedést okoz.   

A kilátásokat rontja, hogy számos dinnyetermelő áttért a szántóföldi gazdálkodásra, mivel a gabona nagyon felértékelődött az orosz-ukrán háború kitörése óta. Felvásárlási ára magas, a kereslet biztos, értékesítését ezért a dinnyével ellentétben nem fenyegeti az importdömping, ráadásul az időjárás se annyira - írták.   

Akik mégis a dinnyénél maradtak, azok a közlemény szerint ma már egyre inkább ellenálló, gyorsabban érő hibrideket ültetnek. A csepegtető öntözés, a talajtakarással ugyancsak hatékonyan ellensúlyozza az aszályt, és az is fontos szempont, hogy a vásárlók egyre inkább a hűtőben tartható, legfeljebb 5 kilogrammos dinnyéket keresik.   

Az Agroinform nem számít arra, hogy a belföldi gazdák helyzete a külföldi versenytársak miatt nehezebb lesz idén, ugyanis a magas üzemanyagárak miatt a dél-európai dinnyét már nem lehet dömpingáron adni. A magyar dinnye az ukrajnai termelés leállása miatt Lengyelországban és Németországban új értékesítési lehetőségekre is számíthat - tették hozzá.

Borítókép: illusztráció

Címkék#dinnye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában