Érd

2022.03.07. 19:29

Szijjártó: aki a szankciók kiterjesztését kéri, az a magyar emberekkel akarja megfizettetni a szomszédságban zajló háború árát

Leszögezte: a kormány semmilyen nemzetközi fórumon nem fog olyan intézkedéseket támogatni, amelyek veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását.

Az Ukrajnában zajló háború nyomán bevezetett európai és amerikai szankciós intézkedések rendkívüli bizonytalanságokat okoznak az európai gazdaságban. Ezek a szankciók a magyar gazdaságnak is komoly nehézségeket okoznak, így forint is a brüsszeli szankcióknak az egyik áldozata - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Érden.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a forint árfolyamváltozása kapcsán kijelentette, hogy a szankciós intézkedések nyomán rendkívüli bizonytalanságok alakultak ki az európai gazdaságban, majd hozzátette, hogy a magyar gazdaságra az egyik legnagyobb veszélyt most az újabb, energiaszektort érintő szankciók jelentenék.

"Nyilvánvaló, hogy aki a szankciók kiterjesztését kéri, az a magyar emberekkel, Magyarországgal akarja megfizettetni a szomszédságban zajló háborúnak az árát" - hangsúlyozta a miniszter.

Leszögezte: a kormány semmilyen nemzetközi fórumon nem fog olyan intézkedéseket támogatni, amelyek veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását.

Szijjártó Péter az AVL Hungary Kft. új járműcsarnokának és második irodaépületének alapkőletételén vett részt. A 2018-ban bejelentett 12,5 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt, s az állam mintegy hárommilliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek most kezdődik meg a második üteme.

Beszédében kiemelte, hogy új, adatalapú és digitális korszakba lépett a világgazdaság, s amelyik ország nem tudja ezzel tartani a lépést, az a vesztesek közé kerülhet. Ezért olyan körülményeket kell teremteni, hogy az innovatív technológiákra alapuló cégek szívesen fektessenek be Magyarországon - közölte.

Elmondta, hogy a forradalmi átalakuláson átmenő autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopát adja, és az elmúlt években megkezdődött a munka az elektromos korszakra való átállás érdekében, ami eddig sikeresnek bizonyult.

"Magyarország készen áll az új korszakra, versenyképes kutatás-fejlesztési helyszínné vált, s a modern adatalapú, digitális, elektromos autóipar számára az egyik legvonzóbb, legversenyképesebb környezetet tudja biztosítani Európában" - szögezte le.
A miniszter rámutatott, hogy tavaly 96 kiemelt tőkeberuházás érkezett Magyarországra, ebből 16 az autóiparban. Ezek pedig szavai szerint nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság dimenzióváltásához.

Végezetül pedig arról számolt be, hogy hazánkban az osztrák vállalatok alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget: mintegy 2200 cég 70 ezer embernek ad munkát az országban. A kétoldalú kereskedelmi forgalom éves volumene pedig a tavalyi 22 százalékos növekedést követően meghaladta a 12,5 milliárd eurót.

Az AVL a világ legnagyobb független vállalatcsoportja, amely belső égésű, hibrid és elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozik.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az AVL Hungary Kft. új járműcsarnokának és második irodaépületének alapkőletételén Érden 2022. március 7-én. A 2018-ban bejelentett 12,5 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt. Az állam mintegy hárommilliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek most kezdődik meg a második üteme.
MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában