Bővülés

2022.02.04. 16:35

Az ipar húzza a magyar gazdaság teljesítményét

A magyar gazdaság teljesítményét az ipar húzza, amely tavaly az egész évet tekintve 9,6 százalékkal bővült – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A KSH pénteki közlése szerint 2021 decemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 3,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az elmúlt évben  9,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi 6,0 százalékos visszaesés után.

György László rámutatott: mindez azért fontos, mert a járműipar, amely a magyar gazdaság szerkezetében jelentős szerepet játszik, átalakulóban van, és Magyarország ennek az átalakulásnak az élmezőnyébe tartozik.

Miközben a hagyományos járműgyártás a globális félvezetőhiány miatt nem tudta a hatalmas megrendelésállományát teljesíteni, addig a magyar ipar az elektronikus gépek, berendezések szektorban két számjegyű növekedést tudott produkálni. Ez azt jelzi, hogy az akkumulátorgyártásban, az elektromobilitáshoz, az önvezető autózáshoz, tehát a jövő autózásához kötődő szektorban a magyar ipar kifejezetten jól teljesít – hangsúlyozta az államtitkár.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában