segítséget nyújtanak

2021.05.24. 18:45

Több mint kétezer ügyben segített az energiahivatal az első negyedévben

A MEKH fogyasztóvédelmi tevékenységének egyik célja, hogy tájékoztassa a fogyasztókat a legfontosabb fogyasztóvédelmi ügyekben, növelve a fogyasztók tudatosságát, megelőzve ezzel a vitás helyzeteket.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei több mint kétezer alkalommal adtak tájékoztatást a fogyasztóknak, vagy jártak el ügyeikben az első negyedévben.

A hivatal fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatot működtet, amelyen keresztül személyesen, telefonon és elektronikus úton segíti az ügyintézést.

Az ügyfélszolgálat elsősorban a fogyasztóvédelemmel és az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésekben áll a fogyasztók rendelkezésére, és válaszol a hivatalt érintő egyéb, engedélyezésre, adatszolgáltatásra vonatkozó általános megkeresésekre.

Az első negyedévben a fogyasztóvédelmi szakterület 142 panaszügyben hozott döntést, amelynek 45 százaléka a villamosenergia-szolgáltatást, 23 a földgáz-szolgáltatást, 32 százaléka pedig a víziközmű-szolgáltatást érintette. A döntések 44 százaléka műszaki jellegű, 40 százaléka számlázási és egyéb, szerződéssel összefüggő, míg 16 százaléka szabálytalan vételezéssel kapcsolatos.

Az év első három hónapjában a hivatalhoz 99 új panasz érkezett. Ezek közül 19 a földgáz iparágat, 48 a villamos energia iparágat érintette, és 32 panasz érkezett a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatban.

Az új panaszok 15 százaléka szabálytalan vételezéssel kapcsolatos, 20 százaléka szerződéses kérdésekkel függ össze, míg a felhasználók 25 százaléka a számlázás számszaki megfelelőségét kifogásolta. A panaszok fennmaradó 40 százalékában a felhasználók a szolgáltatók műszaki jellegű intézkedéseit kifogásolták.

Az év első három hónapjában érkezett új panaszok és a lezárt ügyek együttes elemzése alapján a számlázási kifogásokkal összefüggő panaszok mellett a felhasználók leginkább műszaki és szabálytalan vételezéssel kapcsolatos panaszokkal fordulnak a hivatalhoz. A villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatos ügyek aránya nő – ismertette a MEKH.

Az egyéb, nem vizsgálatra irányuló kérelmek, illetve írásbeli kérések száma 381 volt. Az írásbeli megkeresésekben leginkább a villamosenergia-ágazat volt érintett, továbbá egyenlő arányban érkeztek megkeresések a földgáz- és víziközmű-ágazat kapcsán, elsősorban számlázással kapcsolatos kérdésekkel keresték fel a hivatalt. Kiemelkedő arányt mutat a csatlakozással, szerződéskötéssel és felmondással kapcsolatos érdeklődések száma is.

Az ingyenesen hívható ügyfélszolgálati zöld számra és a fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálat telefonszámára 1527 hívás érkezett az első negyedévben. A legnagyobb arányt, 49 százalékot az adatszolgáltatásokkal kapcsolatos hívások jelentették, a fogyasztóvédelmi jellegű hívások aránya 30 százalék volt. A hívások legnagyobb része elszámolással, számlázással vagy műszaki jellegű kérdésekkel volt kapcsolatos – közölte a hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában