közlekedés

2021.03.25. 07:07

Áprilistól alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója

Április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal kevesebb lesz a jövedéki adó – közölte Izer Norbert.

Gyál, 2020. január 1. Autós tankol a Mol gyáli töltõállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétõl emelkedik a biológiai eredetû összetevõk bekeverendõ aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerû ellenõrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány a családok, a háztartások és a vállalkozások érdekét szem előtt tartva az európai jövedékiadó-emelési trendet egyedi módon alkalmazza. Az Európai Unióban egyedülálló magyar megoldás lényege az, hogy csak akkor emelkedik a jövedéki adó mértéke, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az adómeghatározás új rendszere kifejezetten védi a fogyasztókat a drasztikus áremelkedéstől, hiszen a magasabb adómérték – szemben egy egyszeri adómérték-emeléssel – csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 amerikai dollár/hordó érték felett alakul, a következő negyedévtől automatikusan visszaáll a korábbi, alacsonyabb adómérték.

Most éppen ez történt: 2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egyhordónyi kőolaj világpiaci átlagára, így jövő hét csütörtökön a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken – részletezte az államtitkár.

Borítókép: Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában