Ország-világ

2021.02.03. 05:59

Csaknem 25 ezer kis- és közepes vállalkozás jutott már kedvező forráshoz

Közelíti az 1700 milliárdot az NHP Hajrából kihelyezett forrás. Az 1654 milliárd forintnyi megkötött szerződés több mint felét a működést segítő forgóeszköz-hitelek tették ki, míg egyharmada új beruházások megvalósulását támogatta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 áprilisában indította el a Növekedési hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel

minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széles körű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak.

A konstrukció iránt az indulás óta jelentős érdeklődés mutatkozik: 2021. január végéig 1654 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB-nek, mintegy 25 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan – számol be róla a Magyar Nemzet.

Az NHP Hajrá konstrukció keretösszegét a Monetáris Tanács tavaly novemberben ezermilliárd forinttal két és fél ezer milliárd forintra emelte, így a program az idei évben is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja segíteni – közölte kedden honlapján a jegybank.

Az összefoglalóból kiderül, hogy az NHP Hajrá konstrukcióban megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 13 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek megközelítőleg háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipari ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében,

az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban indult Növekedési hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. A program 2013-as indulása óta több mint 63 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz ötezermilliárd forintnyi összegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában