Nébih

2021.01.22. 10:17

Elérhető a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv

Jelentős szerep hárul a vadásztársadalomra, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőre, illetve a vadászati hatóságokra.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján elérhető a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv – közölte a hivatal csütörtökön.

A tájékoztatásban felidézték, hogy az európai uniós afrikai sertéspestis (ASP) stratégia tavaly áprilisi módosítása minden tagállamot a vaddisznóállomány szabályozásáról szóló nemzeti akcióterv összeállítására kötelezett.

Az akcióterv célja, hogy a világszerte hatalmas kárt okozó betegséget sikerüljön ellenőrzés alatt tartani és mielőbb felszámolni az EU területén. A nemrég elkészült, ötéves időszakra vonatkozó nemzeti akcióterv elérhető a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv – írják a közleményben.

Rámutatnak arra, hogy az Európa-szerte jelentősen megnövekedett vaddisznóállomány fontos szerepet játszik az ASP terjedésében és fenntartásában, éppen ezért a betegség elleni küzdelemben az állomány csökkentése elengedhetetlen. Ezt az is indokolja, hogy mindaddig, amíg a betegség jelen van a vadállományban, súlyos kockázatot jelent a házisertés-állományokra, így magára a sertéstenyésztő ágazatra is.

A most megjelent nemzeti akcióterv részét képezi Magyarország ASP mentesítési tervének. A 2021-2025. időszakra szóló, irányadó dokumentumot a közösségi elvárásokat, valamint a hazai sajátosságokat is figyelembe véve dolgozta ki a nemzeti klasszikus sertéspestis és afrikai sertéspestis szakértői csoporton belül működő ASP akciócsoport.

A grémium vegyes összetételének köszönhetően az állategészségügy, a vadgazdálkodás és a vadbiológia szempontjai egyaránt érvényesülnek az elfogadott tervben – olvasható a közleményben.

Ismertetik: az akcióterv egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy a vaddisznó-állománysűrűség 2025. február 28-ig 0,5 vaddisznó/négyzetkilométerre (0,5 vaddisznó/100 hektár) mérséklődjön. Ennek eléréséhez az eddigieknél jelentősebb szerep hárul az ASP elleni küzdelemben a vadásztársadalomra, a vadaskertek és vadfarmok üzemeltetőre, illetve a vadászati hatóságokra.

Az egyes szervezetekre vonatkozó legfontosabb feladatok és azok határideje elérhető a Nébih aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-nemzeti-akciótervhez-kapcsolódó-legfontosabb-feladatok-es-hataridok.

A nemzeti akcióterv következetes végrehajtása elengedhetetlen ahhoz, hogy megállítsák az ASP terjedését a vaddisznóállományban, ebben a munkában a Nébih minden érintett, de különösen a vadásztársadalom segítségére, tudására számít – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában