minőség, jelölés

2020.12.11. 16:26

Gyorsfagyasztott gesztenyepüréket vizsgált a Nébih

Hat termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki 1,2 millió forint értékben.

A közelgő ünnepek miatt 27 gesztenyekészítményt vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, de minőségi és jelölési hibák előfordultak.

A hatóság pénteki közleménye szerint a Szupermenta program tesztje során 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát ellenőriztek a Nébih laboratóriumaiban.

Hat termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki 1,2 millió forint értékben, ezek közül négy terméknél jelölési és minőségi hiba együttes jelenléte, kettőnél pedig minőségi hiba miatt.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, két gesztenyemassza és egy -püré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb, egy másik pürénél pedig az egyik összetevő nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

A jelölések vizsgálatakor problémákat találtak egyebek mellett a termékek megnevezésénél és a tápértékek jelölésénél, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és cukormentességre vonatkozó állításoknál is voltak hibák. Hét termék esetében a jelölési hibák miatt figyelmeztetést kaptak az élelmiszer-vállalkozók.

A szabályszegő élelmiszer-előállítóknak és forgalmazóknak ezúttal is határidővel ellátott intézkedési tervet kell készíteniük a hibák kijavítására – közölte a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában