Ország-világ

2020.12.16. 15:39

Debrecen lesz a kulcspontja a BMW elektromobilitási stratégiájának (videó)

Magyarország a tradicionális autóipari korszakot követően az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni – mondta Szijjártó Péter.

A BMW debreceni üzeme lesz a kulcspontja a német autógyártó társaság elektromobilitásra épülő stratégiájának – mondta Szijjártó Péter szerdán Münchenben, a vállalat vezetőivel folytatott megbeszélése után.

A miniszter a Facebook-oldalán közvetített online sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a BMW döntése „fantasztikusan jó hír, hiszen azt mutatja, hogy Magyarország a tradicionális autóipari korszakot követően az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni”.

A BMW ugyan eddig is gyártott már elektromos autókat, de külön kifejleszt egy platformot, amelyre kizárólag elektromos meghajtású modellek épülnek majd. Ezeket a BMW-modelleket pedig Debrecenben fogják gyártani – mondta a miniszter Oliver Zipse igazgatótanácsi elnökkel és Milan Nedeljković termelésért felelős igazgatótanácsi taggal folytatott tárgyalása után.

Beszámolt arról is, hogy az üzem építésének előkészítése a tervezett menetrend szerint halad. A terület a vállalat tulajdonába került, a kormány által vállalt infrastrukturális fejlesztések befejeződtek, és minden készen áll arra, hogy megkezdődjön először a belső infrastruktúra kiépítése, majd a gyár felépítése.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a BMW a korábbi terveknél jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít a debreceni gyárnak, amely így központi szerepbe kerül az elektromos mobilitásra épülő új vállalati stratégiában. Mint mondta, „ez egész Magyarország dicsérete, hiszen az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, és a BMW az autóiparban szerzett eddigi érdemeink alapján döntött úgy, hogy Magyarországon, Debrecenben teszi meg az elektromobilitás felé vezető nagy lépést”, az új platformra épülő modellek gyártásának beindítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában