Hitelminősítés

2019.10.26. 08:55

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást sem a „Baa3” szintű osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

Ezzel befejeződött Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálati sorozata, amelynek mérlege két felminősítés a másik két globális hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings részéről.

A Moody's az Európai Unió (EU) előírásainak megfelelően előre összeállította az európai államadós-besorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel Londonban a cég közölte mindazonáltal, hogy ezúttal sem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's az előző, idei első magyar felülvizsgálatot május 3-ára tűzte ki, de akkor szintén nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, így aznap sem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak stabil kilátására.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én hajtott végre a kitűzött időpontban módosítást: akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi „Ba1”-ről a továbbra is érvényes, stabil kilátású „Baa3”-ra javítva a szuverén magyar besorolást.

Magyarország azóta – a péntekivel együtt – hét előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében. Ezek közül a cég hat alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer – tavaly november 23-án – az azóta is érvényben tartott „Baa3” szinten megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

A felülvizsgálat nem kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy tervezett felülvizsgálataikat mikor hajtanák végre az adott évben, de az nem előírás, hogy a kijelölt napokon végre is kell hajtaniuk e vizsgálatokat.

Február 15-én a Standard & Poor's egy fokozattal „BBB/A-2”-re javította a hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi „BBB mínusz/A-3”-ról.

Egy héttel később, február 22-én a Fitch Ratings ugyancsak egy fokozattal „BBB”-re javította a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi „BBB mínusz”-ról.

Mindhárom globális hitelminősítő magyar osztályzatának kilátása stabil.

A Moody's jelenlegi „Baa3” magyar besorolása a Fitch és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak – vagyis e két cég előző magyar szuverén osztályzatának – felel meg. A Moody's így a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A februári felminősítések előtt a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással tartotta nyilván a magyar szuverén adósbesorolásokat, a Moody's magyar államadós-osztályzatának kilátása azonban évek óta stabil.

A Moody's júliusban stabilra változtatta az addigi pozitívról a magyar bankrendszer kilátását is, mindenekelőtt azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar bankok pénzügyi mérlegének kockázatmentesítési folyamata jórészt befejeződött, és a következő 12-18 hónapban a kinnlevőség-portfóliók minőségének javulási mozgástere az eddigieknél korlátozottabb lesz.

Magyarország a három globális hitelminősítő további idei felülvizsgálati menetrendjében már nem szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában