Gabonatermesztés

2019.04.08. 13:10

Indulhat a vetés a Dunántúlon

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hétfőn.

Hajdúböszörmény, 2017. április 18. 20 centiméteres tõtávolságra vetett kukorica a Fenyves dûlõben. Botos Antal vállalkozó elsõként Török Imre és Kathi Imre gazdálkodók földjén pneumatikus, szemenkénti vetõgéppel és GPS vezérlésû traktorral kezdett a munkához. Ezek az eszközök 2 centiméteres pontossággal juttatják földbe a csávázott vetõmagot. Az ország egyik legnagyobb kukoticatermõ megyéjében, Hajdú Biharban megkezdõdött a kukorica vetése. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotós: Oláh Tibor

Petőházi Tamás kiemelte, hogy

országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, amelynek feltöltődéséhez egyhetes áztató esőre lenne szükség.

Elmondta, hogy egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti. Hozzátette, a probléma már ősszel kezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét. Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt akár 2-3 millió tonnás terméskiesésre is lehet számítani.

Az elnök elmondta, hogy

Magyarországon 80 ezer hektáron megoldott az öntözés.

Repce 290 ezer hektáron, búza pedig mintegy egymillió hektáron van elvetve, amelyek öntözésére nincs kapacitás.

Borítókép: Húsz centiméteres tőtávolságra vetett kukorica a Fenyves dűlőben, Hajdúböszörményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!