Szavazásértékelés

2019.02.14. 11:06

Felháborítják olvasóinkat a magas bankköltségek

Kiemelkedően magasak a magyarokat terhelő bankköltségek – derült ki múlt héten a Magyar Nemzeti Bank tanulmányából, amelyben magyarországi és európai pénzforgalmi szolgáltatók árazási gyakorlatát vizsgálták meg.

Forrás: Shutterstock

E heti első szavazásunk eredménye pedig azt igazolja, hogy ez az igazságtalanság felháborítja az embereket, akik úgy érezhetik, most végre tudományos módszerrel is alátámasztották azt, amit az elmúlt évtizedekben ők maguk csak a bőrükön éreztek.

Bizonyára ennek az immár legalább három évtizedes tapasztalatnak az eredménye, hogy olvasóinknak több mint a fele (54%-a) a napjainkra szállóigévé vált Csurka István-i mondatot választotta az általunk megadott válaszlehetőségek közül: „Elmentek a tankok, megjöttek bankok.” A néhai író és politikus summázatát a fiatalabbak kedvéért kiegészítettük egy magyarázó félmondattal: „Valakinek mindig fizetünk.” Egy kis ország sokat látott népének kiszolgáltatottságérzése szólal meg ebben a sommás véleményben.

[eweb-voting id="2844328"]

A válaszadók következő nagy csoportja, több mint ötöde (21%-a) a magyaros búsongás mellett már cselekedne is. Igaz, nem a hazai bankrendszert ösztönözné változtatásra, hanem kvázi homokba dugná a fejét: külföldre menekítené a pénzét.

Náluk még öntudatosabbnak és elszántabbnak tűnik a szavazók azon hányada (16%-a), amely nem hagyná magát – még az anyagiakat tekintve sem – elűzni hazájából, hanem követelései megfogalmazásával és melléjük a szélesebb társadalom támogatásának megnyerésével (aláírásgyűjtéssel) kényszerítené jobb belátásra a pénzintézeteket.

Végezetül a szavazók legkisebb része (9%-a) véli úgy, hogy bár a banki díjak általában véve magasak, a jegybank és a magyar kormány pénzügyi politikájának köszönhetően immár olcsó és biztonságos hitelek bizakodásra adnak okot a bankolás költségeinek tekintetében is. Ők talán azt remélik, hogy a Magyar Nemzeti Bank tanulmányában rögzített felismeréseket figyelembe véve a magyar állam a magyar emberek érdekében mielőbb megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában