folyamatos csökkenés

2019.02.11. 20:11

A vállalkozások úgy érzik, mérséklődött a lánctartozás

A probléma leginkább a közepes méretű cégeket és az építőipart érinti, de a tavalyihoz képest jóval kevesebben számoltak be késedelmes fizetésről.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzése szerint a megkérdezett vállalkozások 55 százaléka számolt be arról, hogy legalább egy üzletfele késedelmesen fizetett 2018 első felében. Ennél alacsonyabb értéket a felmérés korábban még nem mutatott, 2017 második félévében 63 százalékukat, 2017 januárjában pedig még 78 százalékukat érintette a lánctartozás – írták.

Legnagyobb arányban, 63 százalékban a 100-249 munkavállalót foglalkoztató cégeknek tartoztak, az ágazatok közül a legjelentősebb, 67 százalékos érintettséget az építőipari cégek jelezték. A tulajdonosi háttér alapján alig látható eltérés: a magyar cégek 55 százaléka, a külföldi tulajdonúak 51 százaléka találkozott késedelmes fizetéssel.

A késedelmes összegek átlagosan az értékesítésből származó bevételek 7 százalékát érték el a visszajelzések szerint. A megkérdezettek 52 százalékához egy hétnél hosszabb csúszással érkeztek meg a nekik járó kifizetések.

A hosszabb távú összevetés szerint a késedelmes fizetések aránya és a fizetési határidő után befolyó összegek 2009-2010 körül tetőztek, a folyamatos csökkenés 3 éve tart – olvasható a közleményben.

Az elemzés a GVI 2018. júliusi negyedéves konjunktúrafelvételének adatain alapul. A felmérésben 400 hazai vállalkozást kérdeztek a késedelmes fizetésről és a lánctartozásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában