Merik tervezni a jövőt

2018.10.24. 08:25

Ez a pályaorientációs program információt és bátorságot is ad a fiataloknak

A Budapesti Gazdasági Egyetem programja interaktív színházi előadások, Cinema Science Café, workshopok, Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezésével igyekszik megszólítani a diákokat.

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 2017-ben pályaorientációs programot indított, amelynek célja, hogy az egyetem portfóliójába tartozó egyéb szakok mellett kiemelten népszerűsítse a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket a középiskolások körében – írja a Világgazdaság.

A programhoz csatlakozó iskolákkal való együttműködést ünnepélyes keretek között írták alá a fővárosban a résztvevő intézmények vezetői, Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora és Dr. Dietz Ferenc, a BGE kancellárja.

A BGE rektora elmondta: az újonnan csatlakozó intézményekkel együtt,

országosan már 29 lett a bázisiskolák száma, lefedve az ország összes régióját.

Az elmúlt egy év során 18 helyszínen 50 esemény valósult meg közel 2500 diák részvételével, amely jelzi a jelentős érdeklődést a kezdeményezés iránt – emelte ki a rektor. „Az üzleti alapképzési szakokra felvett hallgatók számát tekintve egyetemünk országosan az első helyen áll. A turizmus-vendéglátás alapképzésünket a hazai felvételizők több mint fele, a nemzetközi gazdálkodást több mint 40 százaléka, a pénzügy és számvitel alapképzést pedig több mint harmada választotta” – mondta el Heidrich Balázs.

Fotó: BGE

A BGE interaktív színházi előadások, Cinema Science Café, workshopok, Középiskolások Nyári Egyeteme megszervezésével igyekszik megszólítani a diákokat, mert a szervezők szerint ezeken a programokon sokkal kötetlenebb módon lehet a diákokkal a jövőről elbeszélgetni.

„Nem azt mondjuk el, mit, hogyan csinálj: azt mutatjuk meg, hogyan is csinálhatod, de a személyes döntésedet neked kell vállalnod, ehhez pedig minden segítséget megadunk”

– mondta Dr. Kiss Natália, a projekt szakmai vezetője.

Elmesélte egy személyes élményét is egy győri worshoppal kapcsolatban: egy kislánnyal találkozott, aki a többi gyerekhez képest gátlásosabb volt, de szemmel láthatóan egy-két nappal később már sokkal nyitottabban kezdett el viselkedni.

„Lehetett érezni rajta, hogy kezdett megváltozni a saját magáról alkotott kép. A program végén odajött hozzánk, és külön megköszönte, hogy velünk lehetett. Fél évvel később eljött az egyik nyári egyetemi programunkra is, ott pedig olyan volt már, mint akit teljesen kicseréltek volna” – mondta el a szakmai vezető. ”Odamentem hozzá, és mondtam neki, hogy annyira örülök, hogy újra itt van, erre a kislány azt mondta: »ezt csak nektek köszönhetem«„ – idézi a Világgazdaság Kiss Natáliát, aki szerint ez az igazi missziója az egyetemnek, hogy

az interaktív foglalkozások által a diákok könnyebben megnyíljanak, és bátran kezdjék el tervezni a jövőjüket.

”Többen is séfek akarnak lenni (például a magyar Bocuse d’Or sikerek miatt), de sok fiatal olyan szakmában látja a sikeres jövőjét, mint akár a véleményvezérségben, amelyről ezelőtt tíz évvel még nem is lehetett hallani„ – mondta Dietz Ferenc, a BGE kancellárja, aki szerint ezekben az útkeresésekben kell leginkább segíteni a fiatalokat.

Azt is elmondta, hogy az egyetem programjában részt vevő fiatalok megosztják az elképzeléseiket, nyitottan elmondják aggodalmaikat és meg merik kérdezni, hogy majd mi alapján válasszák ki a számukra megfelelő egyetemi képzéseket. Hozzátette, hogy a pályaorientációs program azt bizonyítja, hogy

a hagyományos és a digitális oktatási módszerek alkalmazásával, valamint a nyári egyetemen adott tréningekkel és egyéni támogatással felkelthető a középiskolai diákok érdeklődése.

A pályaorientációs program célja, hogy a BGE az oktatási portfóliójába tartozó egyéb szakok mellett kiemelten népszerűsítse a gazdaságinformatikus és üzleti képzéseket a diákok körében. Az első évet most záró, összesen 4 éves időtartamú projekt keretében interaktív élményközpontú előadásokra, képzésekre, motivációs-, pályaorientációs- és kommunikációs workshopokra került sor. Az események megszervezéséhez EFOP-pályázat biztosít forrást, a résztvevő intézmények és diákok térítésmentesen vehetnek részt a programokban.

A borítókép forrása: Világgazdaság / BGE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában