növekedés

2018.10.09. 08:04

Bátran fizetünk külföldön is kártyával

Az itthon kibocsátott bankkártyákkal több mint 350 milliárd forintot költöttek el külföldön a magyarok 2018 első hat hónapjában.

Az itthon végrehajtott vásárlási tranzakciókénál is jóval nagyobb ütemben növekszik a külföldi kártyás fizetések volumene – írja a jegybank adatai alapján a Világgazdaság.

A Magyarországon kibocsátott bankkártyákkal 350,5 milliárd forintot költöttek el birtokosaik külföldön 2018 első hat hónapjában, ez 34,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a vásárlási műveletek száma is figyelemre méltó mértékben emelkedett: a január és június közötti 31,2 millió tranzakció 42,8 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

Ezek szerint a külföldi kártyás aktivitás jóval gyorsabban nő az itthoninál, ahol az elmúlt negyedévek során rendre 20-25 százalékos növekedést regisztrált az MNB.

A hitelkártyákkal végrehajtott külföldi vásárlások összértéke 51,8 milliárd forintot ért el az első hat hónapban, ami az összes ottani kereskedői forgalom 14,8 százalékának felelt meg, és közel 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A külföldi hitelkártyás vásárlások száma valamivel meghaladta a 3,4 milliót hat hónap alatt, ez csaknem 43 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Mindez azt jelenti, hogy a hitelkártyás vásárlásoknál is fokozatosan csökken az egy tranzakcióra jutó összeg, tehát az elektronikus fizetés egyre többször felváltja a készpénzest kisebb összegeknél is.

Ami pedig a külföldi készpénzfelvételi műveleteket illeti, azok száma 12,3, értéke pedig 34,8 százalékkal emelkedett egy év alatt: ez utóbbi 50,8 milliárd forintot tett ki az első fél évben.

A külföldi kártyahasználat intenzitásának gyors ütemű növekedése arra utal, hogy a magyar lakosság egyre jobban megbízik az elektronikus fizetési csatornákban. Ez a hazai forgalmi adatok alapján nem meglepő: a jegybank számsorai szerint a belföldi üzletekben a második negyedévben végrehajtott vásárlási tranzakciók értéke már meghaladta az 1335 milliárd forintot, ami 25,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Hasonló ütemben, 25,4 százalékkal emelkedett a belföldi vásárlási tranzakciók darabszáma is, és 190,5 milliót ért el az április elejétől június végéig tartó időszakban. A belföldi vásárlási forgalom emelkedésében az MNB adatai alapján meghatározó szerep jutott az érintéses technológia terjedésének: az érintőkártyás vásárlások volumene több mint a másfélszeresére, 823,8 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. Ebben persze jelentős szerepet játszhatott, hogy a belföldön forgalomban lévő érintőkártyák száma 15 százalékkal, hétmillió közelébe emelkedett a június végéig tartó egy év alatt, míg a fogadásukra képes kártyaolvasó termináloké 36,9 százalékkal, 126 ezer fölé kúszott.

Borítókép: lllusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában