Államháztartás

2018.06.23. 10:09

Szajlai Csaba: bikaerős a 2019-es költségvetés

Magyarország pénzügyi pozíciója és makrogazdasági kilátásai is jók.

Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az ECHO TV Napi aktuális című műsorában bizakodóan nyilatkozott Magyarország belgazdasági helyzetét illetően, azt mondta: a fundamentumok erősek. Rámutatott arra is, hogy a gyenge forint egy átmeneti piaci turbulenciának egy nagyon negatív hatása. Mint elmondta: piaci befektetők a magyar forintot olyan feltörekvő gazdaságok valutáival vették egy kalap alá, mint a török líra és az argentin pesó, ami sok esetben kedvező eredményeket is hozhat ugyan, ám nagyrészt hátrányosan érintett minket.

„Varga Mihály arra számít, hogy a helyzet megnyugvásával a forint árfolyama visszakorrigál.

A kicsit nyugodtabb légkör megteremti a lehetőségét a visszaerősödésnek”

– tette hozzá a főszerkesztő-helyettes. Ezt segíti az is, hogy a piacok értékelik a magyar gazdaság kiegyensúlyozottságát és azt, hogy Magyarországon nincs szükség válságintézkedésekre.

„A válság azért kopogtat, mert volt egy erős túlárazás a részvénypiacokon.

A tőzsde is azért zuhan, mert világpiaci folyamatok nyomják a turbulenciát” – jelentette ki Szajlai Csaba, aki kiemelte, hogy jóval túl voltak árazva a részvények ahhoz képest, mint amilyen valós gazdasági teljesítmény volt mögöttük.

A főszerkesztő-helyettes hangsúlyozta: a közeljövőben arra kell készülni, hogy tartalékolni kell. Mint elmondta, a költségvetési végszavazásra július 20-án kerül sor. A 360 milliárd forintos tartalék a jövő évi feszes, fegyelmezett költségvetés biztos pénzügyi hátterét jelenti, a stabil gazdasági növekedés pedig még többletbevételeket is hoz a szakértő szerint.

A borítóképen Szajlai Csaba látható. Forrás: Echo TV / Youtube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában