belvízi védekezés

2018.04.04. 09:39

Nincsenek veszélyben a tavaszi munkák

Az átlagosnál nagyobb márciusi csapadék hatására több tízezer hektár mezőgazdasági területet öntött el a víz, de a következő napokban ennek csökkenése várható, így a gabonatermelők szerint a vízborítás csak hátráltatja, de nem veszélyezteti a tavaszi munkákat.

Kedd reggelre országosan 87 200 hektárt borított belvíz, amiből 44 ezer hektár volt vetés, illetve szántó – írja a Világgazdaság Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivőjének tájékoztatása alapján. Mint mondta, idén ez az eddigi legnagyobb vízborítás, és egy kivételével az összes vízügyi igazgatóság területén meghirdették a belvízi védekezést.

Magyarországon a belvízelöntések sokévi átlaga 10 800 hektár – derül ki az OVF adataiból. A belvizek által különösen veszélyeztetett területek nagysága több mint 280 ezer hektár, ezek legnagyobb része az árvízi öblözetekbe esik.

Bár az elöntött terület nagysága nem éri el a százezer hektárt, a mezőgazdasági termelők több százezer hektáron nem tudnak a vízzel telített talajokra menni gépeikkel. A magasabban fekvő és szárazabb területeken már folynak a tavaszi munkák – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Szerinte az enyhe, szeles időjárás a következő napokban sokat javít a helyzeten, és nem kell attól tartani, hogy a gazdák nem tudják majd elvégezni a szükséges tavaszi munkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában