fennakadások

2018.04.16. 06:41

Gondokat okoz a mezőgazdaságban a belvíz 

Nehezíti a belvíz a tavaszi vetést - írja hétfői számában a Magyar Idők.

A magasabban fekvő területeken már körülbelül két hete megkezdték a munkálatokat a gazdálkodók, a mélyebb fekvésű tájakon azonban még mindig a belvíz hátráltatja a termelőket.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak elmondta: az országban 100-150 ezer hektárra tehető azon területek a nagysága, amelyekre 2-3 hétig még biztosan nem tudnak munkagépekkel rámenni a gazdák. Az Alföldön például még mindig jelentős az egyelőre megközelíthetetlen parcellák aránya, és lesznek olyan parcellák – pár száz hektár -, amelyek idén kimaradnak a tavaszi vetésből.

A vetésszerkezet idén is változatlan maradhat, az arányokban azonban lehet némi eltolódás. Elképzelhető, hogy kissé visszaesik majd a szója vetésterülete – helyette az egyre népszerűbbé váló napraforgó kerülhet a földekbe -, mint ahogy az is, hogy ha májusra a felvásárlási árak elérik a tonnánkénti ötvenezer forintot, a korábbinál nagyobb területen vetnek kukoricát a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában