Bankvilág

2017.10.30. 10:29

Tudatosabbá váltak a hitelfelvétel során a magyar fogyasztók

Ismét fellendülőben van a hitelezés Magyarországon, a fogyasztók viszont egyre tudatosabban választanak, és a hitelfelvételre vonatkozó szabályok is visszafogják az eladósodást – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője hétfőn az M1 reggeli műsorában.

A szóvivő szerint a fogyasztói tudatosságot jelzi az is, hogy nőtt a fix törlesztőrészletet fizetők aránya, jóllehet a teljes hiteldíjmutató ilyen hiteleknél kicsit magasabb. Hozzátette, hogy a fix törlesztésnek – miként számos európai ország példája bizonyítja – nem kellene drágább hitelt jelentenie, így ezen a Magyarországon működő bankoknak érdemes volna változtatniuk.

Binder István szerint a válság évei alatt jelentős kereslet halmozódott föl, de a hitelezés szabályai ma sokkal világosabbak, mint akkor. Hozzátette, hogy az MNB adósságfékszabályai a jövedelmek függvényében behatárolják a felvehető hitelösszeget, emellett a jegybank honlapján elérhető hitel- és lízingválasztó program is segít a hitelfeltételek és a legfontosabb mutatók összehasonlításában.

Felhívta a figyelmet, a közelgő ünnepi szezon vásárlásainál mérlegelni kell, hogy hitelt kívánunk-e fölvenni, vagy más megoldással – például előtakarékossággal vagy családi összefogással – is lehet-e fedezni a kiadásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában