Favágás

2017.09.28. 20:51

Évi tízmilliárd forint értékű fát termelnek ki a hazai erdőkben

Közel tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy kétmillió hektárnyi magyar erdőterületen – közölte a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára csütörtökön Zalalövőn, egy nyersfát feldolgozó cég fejlesztéseinek avatása alkalmából.

Bitay Márton Örs, a Szalai Fafeldolgozó és Kereskedelmi Kft. új üzemcsarnokainak és faipari technológiai berendezéseinek átadásán beszélt arról, hogy a 22 állami erdészet az ország erdőállományának mintegy felét, egymillió hektárt kezel, felelős gazdálkodásukat a szeptember 1-jén életbe lépett erdőgazdálkodási törvény segíti.

Hozzátette azt is, hogy elsősorban az állami erdészetekre hárul a szociális tűzifa biztosításának feladata is. Évente több mint 3 milliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség.

Bitay Márton Örs úgy fogalmazott: a magyar gazdaság alapvetően nyersanyagtermelő rendszerben működik, ezért is számít jó példának a zalalövői vállalkozás, amely a hazai és a világpiacra termelve állít elő padlót. Meglátása szerint éppen ezek a kis cégek azok, amelyek a helyben termelésükkel megalapozzák az ország gazdasági növekedését. Kitért arra is: a Szalai Kft. termékeinek minőségét jelzi, hogy a Miniszterelnökség számára a budai Várban felújítás alatt lévő karmelita kolostor teljes padlózatát ez a cég készíti.

Seres Szabolcs, a kft. ügyvezetője beszámolt arról, hogy a tavaly és idén megvalósult beruházásaik értéke meghaladja az egymilliárd forintot. A jelenleg 137 embert, a kapcsolt vállalkozásként működő Edelholz Kft.-vel együtt 186 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás telephelyén két új gyártócsarnok épült, illetve azokat új berendezésekkel szerelték fel, valamint korszerűsítették egyik korábbi épületüket.

A cég kizárólag magyarországi tölgyrönköt dolgoz fel késztermékké, tömör és rétegelt padlóburkolatokat gyártanak, amelyeket Magyarországon kívül Nyugat-Európában és a Távol-Keleten értékesítenek. A hulladékból préselt fabrikettet állítanak elő, illetve az üzem hőszükségletét is ebből biztosítják. Legjelentősebb beszállítóik az állami erdőgazdaságok, amelyektől évente 15 ezer köbméter nyers rönköt, valamint 2-2,5 ezer köbméter fűrészárut vásárolnak. Az elmúlt évben több mint 200 ezer négyzetméter fapadlót értékesítettek.

Az ügyvezető hangsúlyozta: az utóbbi hét évben összesen 2,3 milliárd forint értékű beruházást hajtottak végre Zalalövőn, a beruházásösztönző állami programoknak köszönhetően 6 pályázatukkal együttesen közel 500 millió forint támogatást nyertek el. A nyilvános cégadatok szerint a Szalai Kft. tavaly 2,23 milliárd forint árbevétel mellett 550 millió forint adózás előtti nyereséggel zárta a 2016-os évet.

Bitay Márton Örs csütörtökön részt vett a Lovasberényi Erdészeti Igazgatóság megújult látogatóközpontja átadó ünnepségén is. Az államtitkár itt elmondta: a felújított létesítmény a Cziráki uradalom épülete volt. Emlékeztetett, hogy a főnemesség olyan tevékenységet végzett birtokain, amit mai szóval közjóléti funkciónak neveznek, ezeket a feladatokat most az állami erdőgazdaságok látják el.

Az agrártárca az elmúlt esztendőben 1 milliárd 35 millió forint tőkeemelést biztosított az állami erdőgazdaságoknak közjóléti beruházásokra, idén ugyanerre a célra további 612 és fél millió forint áll rendelkezésre.

(Borítóképünkön egy munkás fát rakodik a Debrecen közeli Haláp térségében. Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában