Ország-világ

2021.01.13. 11:45

Tiszta Szibéria! Érkeznek az idei tél leghidegebb napjai

Havazás nem várható a nagy hideggel, szép napsütéses időben fogunk megfagyni, lesznek helyek ahol mínusz 18 fok lesz...

Forrás: Shutterstock

Csütörtökön még a maihoz hasonló hőmérsékletek lesznek és bárhol eshet egy kis hó, de pénteken már érezni lehet majd, hogy az igazi tél is beköszönt – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –2 és –8 fok között alakul, de a havas, kevésbé felhős, szélcsendes tájakon akár –12 fok is lehet. Napközben is kemény hideg lesz: a legmagasabb nappali hőmérséklet –3 és +2 fok között várható.

Szombaton is marad a hideg, kárpótlásként viszont szépen sütni fog a nap. Vasárnap azonban jönnek a felhők és még egy fokozattal hidegebbre kapcsol a tél:

hideg lesz a vasárnap reggel is, általában –15 és –7 fok közötti minimumokkal, de a hóval borított keleti tájakon akár –18 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. A legmagasabb nappali hőmérséklet –7 és +1 fok között alakul.

A hideg hatására hétvégére a nyílt vízen is vékony jégtakaró alakulhat ki a Balatonon – tájékoztatta a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-t.

Horváth Ákos meteorológus kifejtette: „A tél első komolyabb próbálkozása” várható csütörtöktől, amikor a Balaton térségét is érintő hideg, sarkvidéki eredetű levegő tör be Magyarországra, erős széllel. A viharos szél átforgatja, 0 Celsius-fok körülire hűti a tó vizét, így a szél hétvégére várható csillapodásával párhuzamosan megindulhat a nyílt vízen is a jegesedés.

Vasárnapra már vékony jégpáncél boríthatja a tavat.

Ez egyelőre csak szép lesz, rámenni nem szabad!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában