Bulvár-celeb

2021.09.28. 12:25

Ennyi időt hagyjon a koronavírus és az influenza elleni oltás között!

A koronavírus-járvány mellett nyakunkon az influenzaszezon is, a megfertőződések ellen a védőoltások nyújthatnak védelmet. Felvetődik a kérdés, hogyan kezeljük az egyes oltásokat.

Forrás: MTI

Az influenzaszezon évente változik: tavaly az emberek minimalizálták a társas érintkezéseket, jelentősebb figyelmet fordítottak a személyes higiéniára, sőt maszkot is viseltek, ezért az influenza képtelen volt rohamosan terjedni. Idén azonban Szlávik János szerint a koronavírus mellett az is cirkulálni fog.

Tóth Sándor virológus a Borsnak el­mondta, hogy az inf­luenza, valamint a koronavírus elleni oltások esetében két egymástól teljesen különböző vakcináról beszélhetünk. A szakember mindkét oltóanyag felvételét erősen javasolja.

Mivel a két betegség tünetei merőben hasonlóak, a felső légúti tüneteket produkáló páciensek könnyen bepánikolhatnak

– magyarázta a virológus.

Tóth hozzátette, hogy amennyiben az ember influenza ellen is beoltatja magát valaki, elkerülheti a felesleges ijedtséget, miszerint esetlegesen ő is covidos. Mint arra a szakértő felhívta a figyelmet, az influenza, illetve a koronavírus elleni vakcina beadása között – legyen szó akár első, második vagy már a harmadik adagról – minimum egy hónapnak el kell telnie.

Két hét a beépülés, két hét a regeneráció

– Minden oltóanyag beadása után a szervezetnek két hétre van szüksége az ahhoz való teljes adaptációhoz, míg a következő két hétnek a regenerációról kell szólnia – figyelmeztetett a doktor.

A mellékhatások tekintetében fontos tudni, hogy a két vakcina egymást követő felvételének esetén azok külön-külön jelentkezhetnek a pácienseknél.

– A két oltás semmilyen körülmények között nem fog interferálni egymással, továbbá egyik sem erősíti majd fel a mási­kat – nyugtatott meg mindenkit Tóth Sándor.

Veszélyes az influenza a csecsemőkre

– Úgy tűnik, a védőoltások már az öt­évesnél idősebb gyermekeknél is jól működnek, az eddig elvégzett kutatások eredményei alapján pedig kétéves kortól nyugodt szívvel be lehet oltatni őket – mondta el Szlávik János az M1 műsorában. A főorvos hozzátette:

a gyerekek jól tűrik az oltást, és ha képesek lehetünk megakadályozni, hogy megfertőződjenek a vírussal, tegyük meg!

Bár a gyerekek ritkán lesznek súlyos betegek, a vírusfertőzést követően náluk inkább sokszervi gyulladás alakulhat ki. Bár ez is jól, gyakorlatilag szinte 100 százalékban gyógyítható, senki sem akarja, hogy a gyermeke kórházba kerüljön.

– A koronavírusra a nagyobb gyerekek fogékonyabbak, míg az influenza a csecsemőkre veszélyesebb.

A két vírus várhatóan egy időben cirkulál majd, ennek értelmében pedig a rizikócsoportok mellett a csecsemőket is érdemes lenne beoltani az influenza ellen – hívta fel a figyelmet Szlávik János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában