Mértékletesség

2024.12.08. 13:50

Tudta, hogy a csokoládé akár mérgező is lehet?

A halloweeni édességdömping után máris itt a mikulás, amikor rengeteg csoki kerül a csizmánkba, és nyakunkon a karácsony is a finomabbnál finomabb szaloncukrokkal. A túl sok édes élvezetnek azonban rossz vége is lehet, ugyanis csokoládéból is van az a mennyiség, amely már káros az egészségre, és akár mérgezést is okozhat.

A csokoládé túlzott fogyasztása számos kellemetlen mellékhatást okozhat

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nicoleta Ionescu

Vitathatatlanul az egyik legédesebb kísértés, és kis mennyiségben akár még egészséges is lehet, de fontos, hogy tudjuk, hol a határ! A csokoládé túlzott fogyasztása számos mellékhatáshoz vezethet - írja a Bors. Nem csupán az alakunknak árthat, de életveszélyes állapotot is előidézhet a torkosságunk. 

csokoládé
A csokoládé túlzásba vitt fogyasztása emésztési zavarokhoz vezethet,  puffadást, székrekedést vagy gyomorgörcsöket okozva 
Fotó: KK_face / Forrás: Shutterstock

A csokoládémérgezés tünetei

A csokoládénak számos pozitív hatása van a szervezetünkre. Kakaóból készül, amely nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, flavonoidokat, amelyek egészségesek és antibakteriális hatásúak. Sajnos azonban viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz egy teobromin nevű alkaloidát is, amely hasonló reakciókat vált ki a szervezetben, mint a koffein: egyfajta élénkítőszer, amitől felpörgünk, emellett erős vízhajtó hatása van. Ez utóbbi nemcsak amiatt jelenthet problémát, mert gyakran kell szaladgálnunk a mosdóba, hanem azért is, mert hatással van az erekre, ez pedig jelentősen befolyásolja a vérnyomásunkat, de még a hangulatunkat is. Ezért fordulhat elő, ha túl sok csokit falunk be egyszerre, akkor ezek a reakciók mind összeadódnak, és olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a heves és gyors szívdobogás, étvágytalanság, izzadás, fejfájás, remegés. Mindez pedig óriási terhelést róhat a szív- és érrendszerre, amitől akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk. Normál esetben ahhoz, hogy belehaljunk a csokoládéevésbe, irdatlan nagy mennyiséget kellene elpusztítunk, nagyjából 300 tábla étcsokit, viszont, ha hajlamosak vagyunk a szívbetegségekre vagy a magasvérnyomásra, akkor ennél jóval kevesebb is végzetes lehet. Persze nem minden csokoládénak ugyanannyi a teobromintartalma, a tejcsokikban kevesebb található, mint a sokkal egészségesebbnek tartott étcsokoládékban.

Emésztési problémákat okozhat

A csokoládé nagy mennyiségű zsírt, cukrot és koffeint tartalmaz, emiatt a túlzásba vitt fogyasztása számos mellékhatáshoz vezethet, például emésztési zavarokhoz. Ennek jele lehet a puffadás, székrekedés vagy gyomorgörcsök. Ráadásul a csokoládé magas cukortartalma hozzájárulhat a káros baktériumok szaporodásához a bélben, ami szintén emésztési problémákhoz vezethet.

Cukortúlterhelés vagyis cukorsokk

Igen magas cukortartalmú édesség, amely gyors vércukorszint-emelkedést okozhat. Ezt akár összeomlás követheti, ami fáradtságérzethez, ingerlékenységhez és hangulatingadozáshoz vezethet. A túlzott cukorfogyasztás súlygyarapodáshoz, magas vérnyomáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatához is hozzájárul.

Koffein túladagolás

A csokoládé koffeint tartalmaz, egy olyan stimuláns, amely növelheti az éberséget, csökkentheti a fáradtságot és fokozhatja a hangulatot. Nagy mennyiségben viszont akár koffeintúladagoláshoz vezethet, ami idegességet, szorongást és heves szívdobogást okozhat. A koffeintúladagolás az alvási szokásokat is megzavarhatja, ami fáradtságérzetet és nyugtalanságot okozhat, ráadásul hatással van az egésznapos aktivitásra, a munkavégzésre, tanulásra, általános közérzetre is.

Gyorsan felszaladó kilók

Mivel magas kalória- és zsírtartalmú édességről van szó, rendszeres fogyasztása hamar súlygyarapodáshoz vezethet. Ez különösen akkor lehet problémás, ha a csokoládét egészségesebb ételek, például gyümölcsök és zöldségek helyett fogyasztjuk. A túl sok csokinassolás hozzájárulhat az egészségtelen étkezési szokások kialakulásához is, ami hosszú távon súlyos elhízáshoz vezethet.

Allergiás reakciók

Előfordulhat, hogy allergiás reakciót vált ki a csokoládé, ha egy vagy esetleg több összetevőjére, például a kakaóra, tejtermékekre, a diófélékre vagy a szójára allergiások vagyunk. Ebben az esetben olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a csalánkiütés, viszketés, duzzanat és légzési nehézség. Súlyos esetben ez akár életveszélyes lehet, ha anafilaxiás sokkot kapunk, ezért fontos, hogy tisztában legyünk az esetleges allergiánkkal, és mindig olvassuk el alaposan az összetevőket! Ha csokoládé fogyasztása után bármilyen tünetet tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Magas vérnyomás

A kakaópor, az étcsokoládé fő összetevője, legalább 380 összetett kémiai vegyületet tartalmaz. Egyes vegyi anyagai befolyásolják az idegrendszer működését, a pulzusszámot és a vérnyomást, valamint az általános hangulatot. A csokoládéban lévő fenil-etil-amin gyors szívverést okozhat. A kis mennyiségű stimuláns, beleértve a koffeint és a teobromint a kakaóvajban összeadódik, így könnyebben emelheti meg a vérnyomást. Ez akkor igazán nagy baj, ha alapból szív vagy magasvérnyomás-betegségben szenvedünk. Az ésszerű, mértékletes fogyasztás azonban nem okoz problémát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában