Bulvár-celeb

2023.01.28. 05:00

Ez nem tréfadolog: tombol a madárinfluenza, hatalmas veszélyre figyelmeztet az ismert állatorovs

Szigorúan tilos etetni a vízimadarakat, nagy baj lehet belőle.

Illusztráció: Shutterstock

"Mint rendesen, karácsony és az új év között mindig jön a madárinfluenza. Most is így volt, és még mindig tart. Már nem kell behurcolni Ázsiából, nem a madárvonulással kerül a Kárpát medencébe, hanem itt terem. A Dél-Alföld fóliás baromfitartó gazdaságaiban és azok környékén a vizes élőhelyek vadmadaraiban ellappang egész évben, és ilyenkor megjelenik. Bekerül egy háztáji, vagy nagyüzemi állományba, és főleg emberi gondatlanság miatt a környéken feltartóztathatatlanul terjed" - hívja fel a figyelmet dr. Déri János állatorvos, a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark igazgatója.

A fertőzött területeket zárlat alá vonják, az érintett házibaromfi állományokat kiirtják, és 10 km-es sugarú körben védőkörzeteket jelölnek ki, ahol két hónapig nincs állatmozgás. De a vadmadarakkal ezt nem lehet betartatni. Kevésbé érzékenyek a vírusra, és tünetmentesen hordozzák, vagy enyhe tünetekkel átvészelik, miközben fertőzik a vizes élőhelyeket. Főleg a téli hideg elől délebbre, és az enyhülés során északabbra mozgó vadkacsák és vadludak terjesztik, és főleg az érzékenyebb hattyúk hullanak el - derül ki az Origo cikkéből. 

Ezért is tilos etetni a vízimadarakat, mert az etetőhelyen több madár összegyűlik, és egymásnak átadják a fertőzést.

Ezért ilyenkor az arra gyanús fajok, mint a vadkacsák, vadludak, és főleg a hattyúk, de a velük egy élőhelyen található szürkegémek, kárókatonák, és más fajok is, potenciálisan fertőzöttek lehetnek. 

Szürke gém 
Forrás: Shutterstock

Sérülésük esetén fontos, hogy nem szabad befogni és mentőhelyre szállítani őket, mert ha beviszik a fertőzést, a mentőhely összes madarát ki kell irtani.

Így járt tavaly a keszthelyi Madárpark, és idén a Noé Állatotthon, ahol közel kétszáz madarat altattak el. Ha egy állattartó telepen megjelenik a madárinfluenza, a teendőkről nagyon szigorú járványügyi szabályok döntenek. A szabályok pedig úgy rendelkeznek, hogy a telepen élő minden madarat ki kell irtani. Illetve meg kell vizsgálni a vírus hordozására képes egyéb fajok minden egyedét, a Noé esetében a sertéseket. Tőlük egyenként garatváladék mintát vesznek, és a sorsuk a a vizsgálat eredményétől függ majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában