Gyenesdiás

2017.08.11. 17:45

Sok ötletet kapnak egymástól - Csíkszenttamás lesz a vendég

GYENESDIÁS Az erdélyi testvértelepülés, Csíkszenttamás delegációja vendégeskedik a hét végén Gyenesdiáson.

Keszey Ágnes

Jövőre lesz tíz éve, hogy Gyenesdiás és Csíkszenttamás testvértelepüléssé vált. Ez idő alatt civil szervezetek, családok is megismerték egymást, így nemcsak a két önkormányzat, hanem kulturális együttesek és lakók is kölcsönösen invitálják egymást helyi rendezvényekre. Az iskolások is többször találkoztak.

Az erdélyi vendégek a Községháza előtt. A hátsó sorban középen (szürke pólóban) Kedves Róbert, mellette jobbra Gál Lajos
Fotó: Keszey Ágnes

A kapcsolat révén mindkét település tanul a másiktól. Gál Lajos gyenesdiási polgármester szerint ők elsősorban az értékek és hagyományok tiszteletének, őrzésének fontosságát kapták példának. Kiemelte az erdélyi vidékre jellemző fenntarható gondolkodást, így a zalai település arról is szerzett tapasztalatokat, hogy milyen lehetőségeket rejt a háztáji gazdálkodás és a hagyományőrzés felvirágoztatása. Kedves Róbert, Csíkszenttamás polgármestere elmondta: nem csak a falujukban, hanem egész Székelyföldön nagy hangsúlyt fektetnek a turizmus fejlesztésére, ehhez kaptak számos ötletet Gyenesdiástól.

Az erdélyi vendégek csütörtökön érkeztek Gyenesdiásra. A hétvégén ismerkednek a környék nevezetességeivel, strandolnak és részt vesznek a Korzó estek koncertjein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!