Gyenesdiás

2015.08.14. 18:15

Fecskefarok, tűsarok a Los an Gyenesen

Gyenesdiás – Álomszép autók, pin up lányok, rock and roll, különleges életérzés: a Los an Gyenes programon a hatvanas, hetvenes évekbe csöppenhet a közönség.

Keszey Ágnes

Pénteken már megérkezett több csodaautó Gyenesdiásra, hiszen a felvezető nappal megkezdődött Los an Gyenes: a szombati, fő napra is várják az érdeklődőket a Kárpáti korzóra.

– Van egy nagyon összetartó hazai autós közösség, de jöttek Ausztriából, Németországból, Svájcból, Horvátországból. Külön – külön bemutatjuk az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek amerikai autóit, sőt a legújabbakat is. Több száz kilométerről is eljönnek: ez egy hobbi, ez egy őrület, aki szereti ezeket az autókat, az nem igazán foglalkozik a nagy fogyasztással, megy mindenhova a világban. Nemrég négy hölgy hívott Olaszországból, hogy hol tudnának megszállni, mert eljönnének motorral. Az amerikai az autók egy életérzést jelentenek: beleülni egy több, mint hétezer köbcentis kabrióba, s megkerülni a Balatont? Ez egy olyan élmény, amit nem lehet el mondani – emelte ki Klatcz István főszervező.

Vissza az ötvenes évekbe: a fesztivál néhány résztvevője a fecskafakú Chevrolet mellett: Várnai Viola, Fila Dávid és Csák Stella Fotó: a szerző

Nem csak találkozó a Los an Gyenes, verseny is: a legek napja: díjazzák az autókat és pin up girl szépségversenyt is rendeznek kora este. Sőt, a rendezvény egyben fesztivál is: koncertek is szórakoztatják a közönséget. A kínálatról Stieber Gábor zenei programfelelős szólt lapunknak.

– Megmutatkozik minden, ami ehhez a korszakhoz tartozik. Autók, rock and roll arcok, pin up csajok, rockabilly srácok. Próbálunk az, „old” vonalnál maradni, az 1950-es éveknél, ez a rockabilly hőskorszak. Ezt próbáljuk nemzetközivé tenni. Idén is sikerült külföldi bandákat lecsábítani: itt lesz a bécsi Buzz and the Rhythm Hunters, a svájci, európai hírű zenekar: a The Royal Flusch. A magyar fellépők is ott vannak a szeren: az IronCats-et egyre többen ismerik. Éjjel bakelitlemezről zenél Dj. Greaseman.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!