Gyenesdiás

2015.08.04. 15:52

Évszázadokkal korábbi világba csöppenhetnek egy gyenesdiási tábor résztvevői

Gyenesdiás – Jurták, kovácsolás, íjak, s honfoglalás kori viselet az íjásztáborban.

Keszey Ágnes

Évszázadokkal korábbi világba csöppen a vendég, amikor a táborba érkezik.

- Minket az foglalkoztat, hogy a honfoglalás kori magyar íj hogy nézett ki, hogyan működött, milyen, amikor eredeti anyagból van, s ezek alapján mit tudhatunk meg a korról úgy, hogy körülbelül olyan íj van a kezünkben, mint amilyen őseinkében lehetett - szólt a tábor céljairól Sudár Balázs, az egyik szervező.

A múltat kutatják s őrzik a hagyományokat. Képünkön a tábor egyik résztvevője, Füspök Zoltán  Fotó: Keszey Ágnes

A honfoglalók emblematikus fegyveréről számos legenda született.

- A hajdani harcászatban az íj kimondottan jelentős szerepet töltött be. Vita folyik arról, mekkora volt a lőtávolsága. Az egyik állítás szerint kétkilométeres távolságból lelőtték vele a madarat a fáról, a másik szerint csak száz méterre vitt. Ma már van olyan íjkészítő iskola, amely pontot tehet ennek a vitának a végére. Úgy tűnik, hogy jóval nagyobb volt ezeknek az íjaknak a lőtávolsága, mint amivel a tudomány számolt eddig - emelte ki az íjász.

A tábornak melyet a közönség is látogathat a Vazul Lovas Baranta Hagyományőrző Egyesület ad otthont.

- A hagyományőrzésen kívül szeretnénk megismertetni a látogatókkal a gondolkodásmódunkat. Mindenekelőtt azt szorgalmazzuk, hogy mindenki tűzzön ki célt magának, mert ez sajnos sok ember életéből hiányzik - mondta Páli Barna, az egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!