2014.07.06. 07:39
Legendás keszegsültek Gyenesdiáson
Gyenesdiás Első Balatoni Hal- és Termelői Piacának megszokott kora nyári forgatagába ötödik alakalommal visszatérő rendezvényként kerül megtartásra hétvégén a Dixi olimpia és keszegfesztivál.
Szombaton és vasárnap négymázsányi keszeget kínálnak eladásra lelkes önkéntesek a fesztivál keretében. A jól átsütött és aranybarnára pirult halak illata messziről hívogatja a Kárpáti Korzón sétálókat és frissiben, melegen mindegyik el is kel.
Krasznai Tamás és felesége, valamint Keresztes József kínálja a finom keszegeket a vevőknek. Fotó: Góth Imre
Keresztes József és csapata emblematikus alakjai a település rendezvényeinek, most is társadalmi munkásként dolgoznak és mindenkit szívesen invitálnak egy jó falatra. Kérésre elárulják konyhai titkukat: a sűrű irdalásnak köszönhetően a keszeg apró szálkáitól nem kell tartani evés közben. Szívesen beszélnek még az érdeklődőnek arról is, hogyan eszik lendületesen a balatoni legények ezt az ízletes halat. Büszkén fogadják visszatérő vendégeiket, akiket az elmúlt években nyertek meg gasztronómiájuknak és kimondottan hozzájuk utaztak el a hétvégén egy halvacsorára.
A keszegfesztivál vendégeit esténként zenés program a Dixi olimpia szórakoztatta, kezdésként a jazz zene amatőr ígéretei mutatkoztak be, majd az ötven éves Molnár Dixieland Band és Happy Dixieland Band lépett fel a nagyérdemű közönség előtt.
Tánc, halászléfőző verseny és Forgács Gábor humorforgácsai vasárnap frissítik a gyenesdiási nyáreste hangulatát.