Gellénháza

2016.02.19. 14:47

Idősek otthona, közvilágítás - fejlesztési tervek Gellénházán

Gellénháza – Inkubátorház, idősek otthona, a szennyvíztisztító telep és hálózat korszerűsítése, a közvilágítás és több épület energetikai megújítása.

Arany Gábor

Ez csak néhány azokból a fejlesztési elképzelésekből, amelyeket a gellénházai önkormányzat szeretne megvalósítani az évtized végéig.

– Nemrég fejeződött be az óvoda és az iskola energetikai modernizálása, ami az épületek külső szigetelését, a nyílászárók cseréjét jelentette – idézte fel bevezetésképpen Vugrinecz József polgármester.

Szavaiból kiderült, a folytatásban 50 millió forintból az óvoda belső újulna meg: fűtés, világítás, szellőztető rendszer. A növekvő létszámra tekintettel a 300 négyzetméteres légópincét foglalkoztató teremmé alakítanák. Jelenleg ugyanis öt településről fél száz apróságot fogadnak, de az igények azt mutatják, hogy hatvan gyermeket is hoznának a szülők, így a két csoport helyett már hármat indítanának szeptembertől. Emellett pályáznak az iskolai villamoshálózat, a fűtőradiátorok cseréjére, illetve szellőztető rendszer kialakítására.

Az 1540 lakosú település életét meghatározó középületek megújításra is lehet pályázati támogatás kapni. Ebben bízva tervezik a művelődési ház korszerűsítését, az 50 millió forintos támogatás mellett önerőből. Ennek részeként napelemeket, illetve -kollektorokat helyeznének el az e célra ideális, 550 négyzetméteres lapos tető kétharmadán. A számítások szerint a rendszer képes lenne fedezni az intézmény energiaigényét.

Vugrinecz József polgármester a művelődési ház előtt, a felújítás terveivel a kezében
Fotó: Pezzetta Umberto

– Több településen tanulmányoztuk a közvilágítás korszerűsítését és a kedvező tapasztalatok alapján 280 lámpatest cseréjét tervezzük LED-világításra. A korszerűsítés 60 százalékos megtakarítást eredményez, s ez fedezetet nyújt a beruházás 30 millió forintos, banki hitelből finanszírozandó költségére, ami 10-12 év alatt térül meg – magyarázta a polgármester.

Ezeknél nagyságrenddel nagyobb léptékű beruházás lenne már a szennyvíztisztító-telep és a hálózat rekonstrukciója, fejlesztése. Ennek 400 millió forintos költségét pályázaton remélik elnyerni. Siker esetén a most három települést – Nagylengyel, Gellénháza, Ormándlak – kiszolgáló létesítmény képes lesz fogadni Lickóvadamos tisztítandó szennyvizét is. A polgármester elmondta, a belterületi utak, járdák és felszíni csapadékelvezetés is korszerűsítésre vár. Ehhez másfél száz millió támogatást remélnek, ebből a rendszeres munkálatokhoz, karbantartáshoz szükséges gépeket is beszereznék. Emellett az itt élők komfortérzetét számos aprósággal javítanák: a tervek között szerepel a tekepálya felújítása, sport és szabadidő park kialakítása, a helyi piac beindítása, kamerarendszer telepítése, információs táblák kihelyezése. A legnagyobb beruházást azonban a térséget kiszolgáló idősek otthona jelentené.

– A száz férőhelyes intézmény létrehozására 18 település kötött elvi megállapodást. Az elképzelés szerint 750 millió forintból zöldmezős beruházásként a művelődési ház mögötti területen épülhetne fel és a bentlakásos intézmény nappali ellátást is nyújtana – mondta.

A polgármester arról is szólt, hogy az iparterületen 150 millió forintos beruházásban Nagylengyellel közösen inkubátorházat alakítanának ki kezdő, betelepülő vállalkozások számára, ahol biztosítanák az infrastruktúrát számukra.

– A térségben működő vállalkozások jelentős foglalkoztatók, és a tapasztalatunk alapján elmondhatjuk, hogy a térségben már nem a munkahelyek, hanem inkább a munkaerő hiánya jelent gondot – mondta végezetül Vugrinecz József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!