Gazdaság

2017.04.07. 07:46

Zalaegerszegen a jövő! Minden, ami járműipar és logisztika!

Zalaegerszeg – Amiről nemrég csak a tudományos, fantasztikus regényekben lehetett olvasni, az hamarosan valóság lesz. Ez a vezető nélküli gépjármű. Ami számunkra ennél is fontosabb, hogy belátható időn belül az önvezető iparág meghatározó pontjává válik a zalai megyeszékhely. Mint ismeretes, itt épül meg 40 milliárd forintos beruházással az a járműipari tesztpálya, amely az autonóm járművek kutatását, fejlesztését és tesztelését végzi majd. Az alapkőletételre május 19-én kerül sor.

Zalai Hírlap

Bár a szakértők úgy vélik, hogy az önvezető autókra való áttérés lassan megy majd végbe, a változások mindent elsöprőek lesznek. Átalakul a gazdaság, a környezetvédelmi problémák többsége megoldódik, évente emberek tízezrei menekülnek meg a közlekedési balesetektől, és olyan iparágak jönnek létre, amelyeket ma még elképzelni sem tudunk.

A jövőkutatás.hu cikke szerint a General Motors 2017-es modelljei olyan eszközökkel lesznek ellátva, melyekkel az autópályán 112 km/órás sebességnél is irányítani tudják a kormánymozdulatokat, a gyorsítás és a fékezés folyamatát, továbbá megoldják majd a dugókban való araszolást is. Mind a Google, mind a Tesla úgy véli, hogy a teljesen önvezető autók 2020-ig elérhetővé válnak a nagyközönség számára.

Az önvezető autókra való áttérés hosszú folyamat lesz. A Morgan Stanley kutatásai alapján az emberek csak a használati idő 4 százalékában vezetik autójukat, miközben annak átlagos fenntartása az USA-ban évi 9.000 dollár. A lakás után a gépjármű a legdrágább dolog, amire költünk, így nem meglepő, hogy az alternatív közösségi autós szolgáltatók rohamosan terjednek. Napjainkban jobban megéri közösségi autózást használni, ha városban élünk, és kevesebbet vezetünk évi 16 ezer kilométernél. A hasonló szolgáltatások hatása amúgy is hatalmas, a California Egyetem és a Berkeley Egyetem közös tanulmánya kimutatta, hogy a rendszeresen ilyen autókat használók körében felére esett az autójukat megtartók száma. A kutatások azt is megerősítik, hogy az emberek szívesen használnák az önvezető autókat, ha azok elérhetőek lennének. Az USA-ban a megkérdezettek 60 százaléka mondta, hogy használna önvezető autót, míg közel harmaduk nyilatkozta, hogy többet nem vezetne autót, ha helyette az új autótípussal utazhatna.  Ez az a jövő, amiről Zalaegerszegen június elején kétnapos konferencián és szakmai kiállításon kaphatnak majd képet az érdeklődők.

A Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban a MOBIL – Országos Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia kapcsán fontos partnerek neveivel fogunk találkozni.

A kiállítás első napját, június 1-jét hangsúlyosan a járműipar jövőjének szentelik. Szó lesz a modern városközi közlekedésirányítási rendszerekről, az autonóm járműirányításról, az E-mobility, a környezet és energiahatékonyság kapcsolatról, a következő évtized járműipari trendjeiről.

A második nap, június 2. a logisztikáról, a közlekedésfejlesztésről szól. Előadások hangzanak el a vasúti szállítás reneszánszáról a 21. században, a konténeres tengeri hajózásról, és a légi logisztikáról is.

MOBIL – Országos Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia
2017. június 1-2., csütörtök-péntek, Zalaegerszeg, Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok

Zalaegerszeg - Megtalálod a jövőd!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!