Gazdaság

2017.05.15. 16:20

Mit rejthet az akácvirág? - Zalában még nehéz eldönteni, de Somogyban már jó hordásokat tapasztaltak

ZALAEGERSZEG - Van ahol egy hete, van ahol a múlt hét közepe óta virágzik az akác. A hazai gazdasági területekről érkező hírek közül ez a méhészek számára talán a legfontosabb. Mivel az akác nektárjából származik a legdrágább méz, meghatározza a méhészetek egész éves bevételét.

Hajdu Péter

Múlt hét óta mindenfelé láthatók már az erdőkben a fehér foltok, amelyek biztosan jelzik, hogy virágzik az akác. A tavasz elején, a húsvét körüli fagyok után aggódtak a méhészek az idei lehetőségek miatt. Részben a tavalyi nagy méhcsalád pusztulások miatt, aminek a hátránya az idei termelésben már sajnos elkerülhetetlenül jelentkezik. De mit hoz az akácvirágzás?

- Vegyes a kép, sok fagykár van Zala megyében, és sok erdőben, ha nem is fagyott el, de megfázott az akác. Várjuk a csodát, mert még nem tudjuk, az akácvirág ad majd nektárt vagy nem. Ugyanis nem olyan a mostani akácvirágzás, mint amilyennek szeretnénk. Nem is emlékszem, mikor volt hasonló a helyzet.

Van virág, de alig van levél az akácon. Ha nincs zöld felület, levél, akkor nincs asszimiláció, és akkor nektárképződés sincs. Nagy kérdés, hogy a megfelelő felületű levelek kifejlődését megvárja-e a virág. A múlt héten, csütörtökön, pénteken láttunk először kinyílott akácvirágot Zalaegerszegen. A megye délebbi részein már a múlt hét elején is volt kinyílott virág - mondta Hampuk Gábor, az OMME zalai szaktanácsadója.

Ennél egy kicsit jobb hírt mondott ifjabb Czémán László, a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke.

- Hál' Isten van akácnektár. Már a múlt héten levittük a méheinket Somogyba, ott több nappal korábban virágzik az akác, korábban ad nektárt. De változó a helyzet, mert sokfelé van fagykár a déli megyében is. Volt, ahol kivirágzott az akác, aztán mégsem adott nektárt, ez a helytől függően változó. Ráadásul tavaly nagyon sok család tönkrement az atkainvázió miatt, a méhállomány sem egyöntetű. Országosan a termelőképes méhcsaládoknak a 40-50 százaléka elpusztult, és ez így van a mi egyesületünkben is - mondta Czémán László.

Az egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta még, összesen 220 méhcsaládot vándoroltat, és Somogyban jó hordást tapasztalt. Ebben reménykednek Zalában is a méhészek.

Ha nincs zöld felület, levél, akkor nincs asszimiláció és nektárképződés sincs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!