Kisebb kárt okoz a jégeső

2018.04.05. 11:30

Zala megyében is telepítik a jégkármentesítés részét képező talajgenerátorokat

Folyamatban van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elindított jégkármérséklő rendszer kiépítése. Az országot lefedő speciális műszaki létesítmény lényege a talajgenerátorokból álló hálózat, aminek részeit a megfelelő csomópontokban megyénkben is telepítik.

Hajdu Péter

Nemrég telepítették az Alma 2000. Kft területén a talajgenerátort, melyet Varga Norbert, a cég dolgozója mutat meg

Fotó: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

Mint már ismert, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 1,8 milliárd forintos vidékfejlesztési pályázatból finanszírozza a jégkármérséklő talajgenerátoros rendszer kiépítését.

A talajfelszínen működő generátorokkal ezüst-jodid kristályokat állítanak elő, ezeket juttatják a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Ennek hatására több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de a méretük kisebb lesz, így jóval kevesebb kárt okoznak. Leesés közben jelentős részük el is olvad.

Az országban 989 talajgenerátort telepítenek

A NAK honlapján megjelent tudósítás szerint Győrffy Balázs, a kamara elnöke március 28-án Dunaharasztiban mutatta be a manuális üzemeltetésű és az automata talajgenerátorok működését. Mint elmondta, az országban összesen 986 talajgenerátor egy 10x10 kilométeres rácsháló metszéspontjaiban kerül telepítésre.

A generátoroknak több mint negyedrésze automata, a többi kézi vezérlésű. Információnk szerint megyénk területére több mint negyven generátor kerül.

Nemrég telepítették az Alma 2000. Kft területén a talajgenerátort, melyet Varga Norbert, a cég dolgozója mutat meg
Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A rendszerhez tartozik még az Országos Meteorológiai Szolgálatnál beszerzés alatt levő radar, annak beüzemeléséig a Dél-Dunántúlon régóta működő NEFELA rendszer radarja látja el a feladatot. Az OMSZ közelmúltban beszerzett, nagyteljesítményű számítógépe ugyancsak részt vesz a rendszer vezérlésében.

Folyamatos kapcsolatban lesznek a meteorológusokkal

Mindezen kívül az ország négy régiójában működésbe állítanak egy-egy diszpécserközpontot, ahonnan a zivatarfelhők érkezése előtt értesítik a talajgenerátorok kezelőit, hogy indítsák be a generátorokat, azaz kezdődhet az ezüst-jodid légtérbe juttatása. Az automata generátorokat pedig számítógépes paranccsal indítják távolról.

Mint azt már többször közölték, a kamara tervei szerint májustól működésbe lépő jégkármérséklő rendszertől sem lehet azt várni, hogy százszázalékos biztonságot, teljes jégesőmentességet nyújtson, arra ugyanis semmilyen rendszer sem lenne képes. A várakozások szerint a működésbe lépéstől a korábbiaknál mindenesetre kisebb jégkárokra számíthatnak a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!